#WMCP17 #TARRACOnada
Febrer 2017. Per Gerard Bertrán, Alejandro Rueda i Ignasi Segarra. Fotografies de Cori Fernández i Cèlia Llurba.
El passat dijous 16 de febrer els alumnes de 4t d'ESO de l'optativa Informàtica de l'itinerari cientificotecnològic i els alumnes de la USEE van realitzar una excursió a Tarragona, per participar en el projecte Tarraconada.
Van sortir de l'institut al voltant de les nou del matí per desplaçar-se en autobús cap a Tarragona i van tornar cap a les dues. Els professors que van assistir a l'excursió programada pel departament de Tecnologia van ser Sílvia Castells, professora de Tecnologia; Pere Callao, professor de Ciències socials; Cèlia LLurba, professora d'Informàtica; i Cori Fernández, professora acompanyant dels alumnes de l'aula USEE.
El projecte Tarraconada és un projecte de tecnologia mòbil que es presenta en forma de joc. Està adreçat a l'alumnat de cicle superior d'Educació primària i a l'Educació secundària, perquè els alumnes de les comarques tarragonines coneguin Tarragona i aprenguin a moure's i a descobrir la ciutat. Gira al voltant dels programes mSchools i Mobile HistoryMap, impulsats per la Fundació Mobile World Capital Barcelona. El Mobile HistoryMap es basa en la creació col·lectiva de continguts, mitjançant l'ús de tecnologia mòbil.
La primera vegada que es va organitzar aquest programa es va fer a Barcelona (la Barcelonada). Aquesta experiència es va desenvolupar en diverses ciutats de l'estat el 16 de febrer de 2017 (coincidint amb el BCN Mobile WorldCongress). A Tarragona va rebre el nom de la Tarraconada i van participar-hi de forma simultània centres de primària i secundària del Tarragonès, Baix Camp, Alt Camp i Baix Penedès.
Els alumnes, acompanyats dels seus professors, es van desplaçar a Tarragona, organitzats en grups de fins a 5 alumnes. Un cop allí, es van moure pels diferents punts d'interès de la ciutat que figuren a les targetes que els seus professors els van adjudicar. Aquests punts fan referència a monuments, espais industrials, culturals o de lleure de Tarragona.
En arribar als punts assenyalats, amb l'ajuda de targetes i mapes i mitjançant l'ús d'eines tecnològiques com Internet, el mòbil, codis QR, imatges i vídeos van localitzar els punts. A continuació, van dur a terme diferents accions i activitats didàctiques i van desenvolupar un treball de recopilació i publicació per crear la seva pròpia ruta, que van compartir en un mapa i en altres mitjans.
Com a diferenciador d'altres projectes, la TARRACONADA integra la robòtica i la utilització de la plataforma MHM (Mobile HistoryMap) pel desenvolupament del geo-scratching i el repte col·laboratiu robòtic.