top of page

Creant una APP

2014-2015

Experiències amb dispositius mòbils

Una forma d'aprendre a superar els problemes

 

Al llarg d’aquest curs, diversos grups d’alumnes de 4t d’ESO, a la matèria optativa d’informàtica, dels itineraris tecnològic i artístic, dirigits per la professora Cèlia Llurba, van creant diverses aplicacions educatives, que van presentant a diferents concursos organitzats per Mschools i el Departament d'Ensenyament. Els alumnes, molt interessats en les noves tecnologies, estan molt satisfets d’aquesta activitat, ja que troben que el camí per arribar al final del treball és complicat, però aprenen a superar els problemes quan van sorgint.

Ús de les noves tecnologies a l'aula
El primer concurs en què van participar va tractar d’experiències amb dispositius mòbils. Consistia en explicar com es treballa a l’aula amb l’ús de les noves tecnologies. Es van presentar els següents grups: el primer estava format per Guillem Álvarez, Joel Panisello, Albert Sánchez i Miquel Gómez; el segon, per Cristina Guinovart, Elena Ortiz, Tobias Ton i Adrian Ruiz; l’últim grup estava format pel Marc Rodríguez, Victor Cantera, Mariano Martin i Victor Cordero.

Guillem Álvarez, Joel Panisello, Albert Sánchez i Miquel Gómez ens van explicar de què tractava el concurs sobre l’ús de les noves tecnologies a l’aula. Com que dia a dia, a la classe de llengua castellana, es treballa amb les noves tecnologies, van decidir tractar aquest tema, ja que els semblava interessant explicar la seva experiència personal. A més, també van traduir aquest projecte al castellà per poder participar en un altre concurs a nivell estatal. La informació del concurs es pot trobar en Educación 3.0, on es convoquen els Premis Mobile Learning, en Educación 3.0, La Revista para el aula del Siglo XXI.

 

Com seran les classes en el futur?

El segon concurs va tractar sobre Microrelats. Consistia en gravar un vídeo que presentés com serien les classes en un futur. En aquest concurs van participar un grup de 4t d’ESO format per Marc Rodríguez, Victor Cantera, Mariano Martín i Victor Cordero, i un altre grup de 1r de batxillerat, compost per Marc Fao, Marc Cubells i Ahian Martínez. Van preparar un vídeo denominat El microrelat, amb la intenció de mostrar la seva visió de com podran ser les classes al futur. Ens van assegurar que la dificultat més gran va ser la producció del vídeo, ja que la part tècnica va ser molt complicada i no va ser gens fàcil reflectir la idea final.

El procés d’aquest projecte tampoc ha estat gaire fàcil. Van començar amb una pluja d’idees que, finalment, va acabar generant una idea principal. Amb la idea principal ja en ment, van decidir com gravarien el vídeo i quins plans utilitzarien. Una vegada triat tot, van buscar el material necessari per a gravar. El vídeo va ser filmat a l’institut en dues hores de gravació, per acabar en un vídeo d’un minut aproximadament (rialles). En la postproducció es van afegir la resta d’elements (àudio, efectes especials…).

El procés del seu relat començava abans d’entrar a classe. Cada alumne es registraria i seleccionaria les assignatures d’aquell dia, de manera que pogués aconseguir un bon horari adaptat a les seves necessitats, cosa que el permetria aconseguir millors resultats. En cada matèria es reproduiria un clip de vídeo on el professorat explicaria què s’havia de fer aquell dia i es seguiria un procés personalitzat per a cada alumne.

Georreferències al mapa de Catalunya

El tercer i últim concurs va ser el Mobile History Map, que consistia en marcar una sèrie de punts que l’alumne cregués importants i els georeferenciés al mapa de Catalunya. Es van presentar tres grups. El primer estava format per Daniel Briz, Marc Llobet i Lauren Vega; el segon, pel Jordi Alzina; i l’últim, pel Víctor Cantera, Mariano Martin, Marc Rodríguez i Víctor Cordero.

Daniel Briz, Marc Llobet i Lauren  Vega van preparar un mapa en el qual cadascú havia de situar tres punts de Catalunya importants per ells. S’hi havia d’explicar la història, posar-hi fotografies, enllaçar-hi pàgines webs. El Daniel Briz va triar el Parc Samà

(Cambrils), el Marc Llobet va triar la Casa Navas (Reus) i Lauren Vega el Cós Blanc (Salou).

Els alumnes es van interessar per aquest tema perquè volien gaudir de forma cooperativa d’una experiència emocionant i, a més a més, volien aconseguir ser premiats i treure una bona nota.

No els va ser difícil desenvolupar-ho, però requeria una gran capacitat de recerca d’aspectes culturals. El que més els va agradar va ser la recerca d’informació i veure vídeos per enriquir els seus coneixements culturals. El que menys els va agradar va ser el temps d’espera per saber qui guanyaria.

 

Per Laia Homdedeu, Jamal Martín, Andrés Montoya Sandra Murillo i Eider Vidal. Fotografies de Cèlia Llurba

bottom of page