Yomo
Joan Carles Anglès i Joel Hurtado. Fotografies de Cèlia Llurba.
El dimarts 28 de febrer, els alumnes de 2n d'ESO del centre van anar al YOMO (The Youth Mobile Festival) a Barcelona, acompanyats de les professores de Tecnologia Sílvia Castells, Cèlia Llurba i Adela López, a més del tutor Pere Callau. Van sortir de l'institut cap a tres quarts de nou i van arribar a Barcelona cap a dos quarts d'onze. De tornada, van sortir a dos quarts de cinc per arribar aquí cap a les sis de la tarda.
El YOMO és una enorme exposició de ciència i tecnologia, que va reunir gairebé 800 operadors i quasi 300 companyies especialistes en l'ecosistema mòbil i del sector STEAM (Science, Technology, Engineering, Art i Mathematics). S'hi van organitzar espectacles de teatre en viu, tallers interactius i dotzenes d'activitats pràctiques, sobretot pels joves.
Al recinte, els alumnes van trobar tallers de tot tipus, relacionats amb les noves tecnologies, la ciència, la robòtica i un llarg etcètera.
Un dels tallers més espectaculars estava relacionat amb els videojocs i la realitat virtual. Anava dirigit a joves a partir dels deu anys. S'hi podia veure el contrast entre el món antic i el present (realitat virtual) i es podia apreciar la importància de les disciplines científiques per aconseguir aquest salt.
Un altre taller permetia la creació de mapes en línia, a partir de l'aplicació Instamaps, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Podien realitzar un mapa i fer una anàlisi a partir de la informació introduïda amb els sistemes d'informació geogràfica.
A més, els alumnes van poder assistir a altres activitats, com conferències i xerrades, com la que va fer la professora Cèlia Llurba sobre una experiència educativa portada a terme al curs 2015-2016 amb els alumnes de 4t d'ESO, que va obtenir el segon premi al concurs Mobile History Maps (MHM). El treball es titulava Catalunya del Segle XX. Consistia a situar els records, testimoniatges i vivències relacionades amb experiències dels avantpassats mariners.
Els alumnes de l'institut van gaudir de valent mentre aprenien coses noves relacionades amb la tecnologia. Les sensacions que es van endur van ser molt bones, tal com van reflectir amb els adjectius que van utilitzar per definir-les: "divertit, especial, interessant i diferent".