top of page
2016-2017

Als alumnes els agrada anar als laboratoris a fer experiments i proves científiques

 

Octubre 2016.

Per Ignasi Segarra i Alejandro Rueda. Fotografies d'Ignasi Segarra i Alejandro Rueda. Fotografies cedides per Pere Petrus.

Alejandro Rueda i Ignasi Segarra, alumnes de la revista de l’institut, van entrevistar el cap de departament de Ciències naturals i professor de Biologia i Geologia, Pere Petrus, per conèixer el funcionament dels dos laboratoris de diferents matèries relacionades amb la ciència, com ara la Física, Biologia o Ciències aplicades.

PREGUNTA. Quina funció tens tu a dins del laboratori?

RESPOSTA. La funció que tinc al departament és mirar les necessitats que tenen els laboratoris, fer inventari de les mancances i ara també planificar la Setmana de la Ciència, que serà al novembre.

 

P. A l’institut hi ha dos laboratoris. Quina és la diferència entre ells?

R. No hi ha cap diferència, l’únic és que un és per a Física i Química i l’altre per a Biologia i Geologia.

 

P. Quines són les normes principals del laboratori?

R. Les normes principals del laboratori són mantenir l'orde, escoltar el professor i deixar les motxilles fora de la taula, ja que, si hi ha material del laboratori, es pot trencar.

 

P. Quin és el guió per elaborar informes de pràctiques?

R. En tots els guions per elaborar informes de pràctiques ha de tenir el títol de l'activitat, el material, el dibuix del material, explicar els procediments, els objectius i les conclusions.

 

P. Quins són els primers auxilis en cas d’accident?

R. En els nostres laboratoris hi ha un perill mínim, ja que els nostres materials no tenen gaire risc, però sí que tenim líquids per si hi ha cremades. El que hem de fer és tenir cura dels materials de cristall, ja que, si cauen, algú es pot fer un tall.

 

P. Quins són els materials que se solen trencar més fàcilment en els instituts? Per què?

R. Els materials que se solen trencar més fàcilment són els materials de cristall, que solen ser el porta objectes, el que cobreix els objectes i l’armiller. Les vegades que s'ha trencat un material ha sigut pel mal ús o per falta d'atenció.

 

P. Quins materials són els més cars, que no es volen deixar als estudiants per si els trenquen?

R. En els materials no hi sol haver límit. L'únic que, depenent del curs, tindràs un millor microscopi, ja que els alumnes de primer de batxillerat n’hauran de tenir un de millor que els alumnes de primer de l'ESO.

 

P. Quins experiments feu al laboratori?

R. Els experiments que es solen fer al laboratori són dissecar un peix, un cor de vaca, etc.; classificar alguns materials; fer reaccions químiques i densitats.

 

P. Hi ha alguns materials específics que us agradaria tenir en el laboratori, però no es pot perquè és massa car?

R. Hi ha alguns materials que ens agradaria tenir, com microscopis millors, alguns rèptils, alguns animals per poder decebre’ls …

 

P. Els alumnes cuiden amb delicadesa els materials que hi ha?

R. Hi ha alumnes per a tot. Alguns tenen molta delicadesa i molta cura i d'altres no en tenen cap.

 

P. Els alumnes mostren interès a fer activitats científiques?

R. Els alumnes sí que mostren molt d'interès d'anar al laboratori, perquè els agrada anar a fer experiments i proves científiques.

 

P. Alguna vegada algun alumne ha causat alguna gran catàstrofe per la qual hagi hagut de ser expulsat o castigat?

R. Catàstrofe no, però que un material hagi desaparegut per culpa d'un alumne sí.

 

P. Vols afegir alguna cosa a aquesta entrevista?

R. Sí que vull afegir una cosa, que al mes de novembre se celebrarà la Setmana de la Ciència, que ja estem preparant, i que hi haurà moltes activitats, excursions i exposicions per a tots els cursos.

bottom of page