top of page

Barcelona 4 d'ESO: des del MACBA a la Boqueria, passant per la ruta de don Quijote

Abril 2017. Per Eloy Cantarero i Álvaro Riscos. Fotografies d'Isabel Castro i Francisca Cristina

Els alumnes de quart d'ESO, acompanyats de les professores de Llengua castellana Isabel Castro i Ana Pulido, de la professora de Visual i plàstica Francesa Cristina i del professor d'Economia Ismael Fernández, van anar a Barcelona el dia 22 de març a fer un seguit d'activitats relacionades amb les matèries de Llengua castellana i de Visual i plàstica.
Van sortir en autobús de l'institut a les vuit del matí i van arribar a la ciutat a dos quarts d'onze. Es van dividir en dos grups. Per un costat, els alumnes d'Isabel Castro, i, per altre, els d’Ana Pulido. Mentre un grup feia la ruta del Quixot, l'altre anava al MACBA i després a la inversa.
En finalitzar aquesta part del recorregut, es van reunir tots a la plaça del MACBA i van tenir dues hores per dinar i per fer un tomb per Barcelona.
A les quatre, es van tornar a veure tots al davant de l'entrada de La Boqueria, on van estar una hora per veure el mercat i per fer fotografies.

En finalitzar aquesta visita, van anar cap a la plaça Catalunya i van agafar l'autobús cap a l'institut, on van arribar a les set de la tarda.

MACBA
En veure el MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona), la primera impressió va ser molt impactant, ja que van arribar des de carrers molts estrets a una plaça molt gran, amb molt bon ambient perquè hi havia gent de totes les edats practicant skateboarding.
Aquest museu, declarat d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya, està dedicat a l'exposició d'obres d'art contemporani.
Un cop dins del museu, un guia va anar explicant diferents obres de l'exposició MIRALDA MADEINUSA, que reunia la totalitat dels projectes de l'artista Antoni Miralda relacionats amb la seva estada als Estats Units. Les obres estaven exposades a la part superior del museu, on van accedir per rampes, molt a prop de les finestres de l'edifici.
Una de les obres més importants va ser Breadline (1977), que és una estela fugaç feta a base de pans de diferents colors, que representava la contradicció entre l'opulència i la fam. Sobre una taula hi havia menjar podrit amb una bandera de cada país, que volia representar com els governants destruïen el seu país a poc a poc.
El guia va ser molt peculiar, però va aconseguir que tots els alumnes estiguessin atents a les seves explicacions i gràcies a ell van aprendre a entendre l'art contemporani.

Ruta de don Quijote
La ruta del Quixot es va fer dividits en equips base. Cadascun va anar a un lloc específic dels que van visitar don Quijote i Sancho en el seu viatge fictici a Barcelona, com van ser la plaça de Sant Felip Neri, la plaça del Rei, els voltants de la catedral, la impremta de Sebastián Comellas i el port. Un cop al lloc corresponent, van haver de fotografiar tot allò que els semblés antic, com poms de portes, balcons, finestrals, patis..., per després utilitzar aquest material visual en un diari que havien de fer a classe sobre les suposades aventures dels dos personatges de Cervantes a la ciutat de Barcelona.



 

La Boqueria
El Mercat de Sant Josep, popularment conegut com la Boqueria, és un mercat municipal que es troba al costat de la Rambla de Barcelona. A part d'un lloc per comprar tot tipus de productes frescos també és una atracció turística. Ofereix una gran varietat de productes casolans i exòtics, tant als compradors particulars com als restauradors de la ciutat. És el mercat més gran de Catalunya, el més variat en oferta alimentària i també el més visitat pels turistes.
Els alumnes no van anar-hi només per veure'l, sinó que també van haver de fer una activitat que consistia a fer nou fotografies a diferents aliments del mercat que tinguessin en comú un color. El treball va ser realitzar un mosaic digital de diferents tipus d'aliments, definir què es trobava a la composició i penjar-lo en una pàgina web on afegeixen totes les activitats digitals del curs.

bottom of page