Fira robòtica de Barcelona
Febrer 2017. Per Eloy Cantarero i Álvaro Riscos. Fotografies de Cèlia Llurba
La Fira robòtica va ser un esdeveniment molt important que es va realitzar al CosmoCaixa de Barcelona el dia 13 de febrer. El seu objectiu era mostrar el projectes realitzats al llarg del primer quadrimestre.. S'hi van exposar robots, com cotxes teledirigits des del mòbil, instruments musicals electrònics, ninots que ballaven..., que havien estat fets durant els darrers mesos per alumnes d'educació secundària de 52 instituts de tot Catalunya, dintre del projecte Impulsem la robòtica.
Els alumnes de 4t de l'itinerari de Tecnologia de La Mar de la Frau i alguns nois de tercer d'ESO, acompanyats de les professores de Tecnologia, Adela López, i d'Informàtica, Cèlia Llurba, van sortir en autobús cap a Barcelona a les vuit del matí. Portaven diferents projectes que havien estat preparant des del principi del curs.
Els alumnes de Tecnologia de quart d'ESO havien fet una eruga, uns escarabats i una aranya que es movien mitjançant petits motors que feien rotar l'estructura de fusta. Per portar a terme aquests projectes havien treballat amb la plataforma ARDUINO, que permet programar mitjançat un ordinador l'acció que vols que faci el robot.
També van portar dos treballs de recerca de segon de batxillerat. El primer d'ells era una mà robòtica, controlada per una persona, que s'havia de posar uns guants amb sensors de moviment, la qual cosa permetia moure mà humana i mà robòtica de forma sincrònica. L'altre treball d'investigació era un dron que volava mitjançant un comandament a distància. El dron estava format per una estructura de metall i quatre hèlixs que rotaven mitjançant un motor bastant gran cadascuna.
Els alumnes de Tecnologia de 4t d'ESO Enzo Gallardo i Miguel Depetris van anar a la Fira robòtica. A més, Miquel Depetris va presentar l'eruga, un dels projectes fets a classe.
PREGUNTA. Vau tenir algun tipus de problema? Quin?
RESPOSTA. Sí, vam tenir uns quants problemes. Les setmanes anteriors a la fira, els robots es desmuntaven o no estaven ben programats i vam trigar molt de temps en resoldre els problemes, perquè no teníem materials, hi havia festes...
P. Què és el que més us va agradar de la Fira robòtica?
R. El que més ens va agradar de la fira va ser l'estança al CosmoCaixa. Era molt gran, amb espais per a la relaxació. Totes les exposicions estaven sota terra, molt ben ordenades, com en peixeres gegants... Hi havia molta gent de diferents instituts. Tots portaven robots o invents per exposar.
P. Què va opinar la gent dels vostres projectes?
R. Molts s'acostaven a mirar amb curiositat el dron (que era un treball de recerca de segon de Batxillerat), que és un aparell que vola amb un comandament a distància. També hi havia una mà robòtica que es movia quan et posaves un guant, per mitjà de sensors. Els alumnes de quart d'ESO van portar diferents tipus de robots, com una aranya, un escarabat i una eruga, però no eren tan complexos com els de batxillerat.
P. Com es podrien millorar els projectes?
R. Els projectes es podrien millorar amb més temps, és l'únic que ens va faltar per acabar del tot els nostres robots.
P. Els robots dels altres instituts eren bons? Hi havia competència?
R. Hi havia de tot, alguns de molt bons i d’altres de més dolents. Sí que hi havia competència per als alumnes de 4t, però els alumnes de batxillerat, amb els seus treballs de recerca, en tenien poca.