top of page
2015-2016

Visita al Museu Agrícola de Cambrils, obra de l'arquitecte modernista Bernardí Martorell

 

20 gener 2016. Per Ariadna García i Valentina Morales. Fotografies d'Isabel Castro i Francesca Cristina.

 

El dimecres 20 de gener, els alumnes de 4t d’ESO dels itineraris artístic i humanístic, acompanyats d’Isabel Castro, coordinadora de la revista escolar, i de Francesca Cristina, professora de Dibuix artístic, van fer una excursió al Museu Agrícola de Cambrils. Es van desplaçar des de La Mar de la Frau fins al museu amb el trenet. Van sortir a dos quarts de deu i van tornar a les dues del migdia, després de visitar també la Biblioteca Municipal.

 

El Museu Agrícola està situat en l’antiga Cooperativa Agrícola, a dins d’un celler cooperatiu que va ser construït el 1920 amb els diners que van guanyar els pagesos al llarg d’aquest any, amb un gran esforç econòmic per part de tothom, però amb la seguretat que era una bona inversió. Ens va rebre a l’entrada del museu el seu director,

 

Gerard Martí, que sempre ha col·laborat amb l’institut en totes les activitats relacionades amb qualsevol aspecte cultural de la ciutat. En començar, ens va repartir uns fulletons amb la informació sobre el Museu Agrícola de Cambrils, per a donar-nos a conèixer els aspectes bàsics que ens explicaria al llarg de la visita de forma molt més ampla.

 

L’edifici es va inaugurar el 1921. El seu destí era l’elaboració del vi, perquè l’oli es feia en un espai annex. Bernardí Martorell, un arquitecte modernista català que també va construir el Col·legi de les Teresianes, a Tarragona, va començar a dissenyar el museu agrícola l’any 1914, amb un estil modernista, molt influït per l’obra de Gaudí.

El fet que fos un espai en pendent i que tampoc fos quadrat, va condicionar el disseny de l’edifici, ja que es va haver d’aprofitar tot l’espai possible amb una orientació i forma concretes.

Una de les característiques més notables és l’estructura d’arcs en cadena, fets de maons provinents de les bòbiles locals. Hi van fer unes grans finestres per aprofitar la llum solar al màxim.

A l’actual museu es poden veure els cubs, les premses, els estris i tota la maquinària que s’utilitzava per elaborar l’oli i el vi. A més, a una part del museu s’exposen uns plafons amb informació sobre la biografia i l’obra de Bernardí Martorell, arquitecte de l’edifici.

 

Al final de la visita, ens van convidar a degustar l’oli que actualment s’elabora a la Cooperativa Agrícola de Cambrils, i un petit aperitiu amb olives, avellanes i ametlles. També vam poder fer fotografies i després vam anar cap a la biblioteca municipal de Cambrils.

bottom of page