2015-2016
Profes TIC
26 novembre 2015. PER Haizea Artabe.
A l’institut La Mar de la Frau l’equip docent utilitza les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com un mètode innovador i dinàmic, integrat en les diferents matèries i activitats, que possibilita als alumnes un fàcil i correcte accés a la informació i a les noves tecnologies.
Aquesta tasca innovadora resulta entretinguda per als alumnes, els motiva, els permet obtenir una millor concentració i apropa l’ensenyament a la seva realitat, perquè d’aquesta manera resulta més fàcil treballar, ja que agrada més que una classe de teoria intensa i sense parar.
L’ús de les TIC fa que la feina sigui engrescadora i més atractiva. Permet treballar diverses competències bàsiques alhora, aprofundir en aspectes de la realitat actual, afavorir que les assignatures siguin menys pesades i mantenir l’interès pel dia a dia.
La majoria de professors d’aquest institut van començar a utilitzar aquestes noves tecnologies fa 10 anys més o menys. L’impuls d’aquesta pràctica es va produir, segons Alicia Casals, coordinadora d’informàtica del centre, quan l’institut va entrar al projecte educat 1x1, que va suposar una injecció perquè s’utilitzessin els ordinadors d’una forma massiva a l’aula, ja que els alumnes van poder disposar-ne d’un de personal i es van instal·lar pissarres digitals a totes les aules. En aquest moment, els alumnes ja no disposen d’aquest ordinador i s’ha d’utilitzar la maquinària i els espais específics disposats pel centre, la qual cosa minva la possibilitat d’implantar les noves tecnologies de la forma més adient.
En un principi, els professors utilitzaven sobretot el processador de textos, però ara els recursos que troben són inesgotables. Elaboren i ensenyen als alumnes a fer treballs compartits en la xarxa, revistes digitals, blogs, pàgines web i presentacions digitals.
A continuació, es presenten algunes de les experiències amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació portades a terme a l’institut La Mar de la Frau.
Creacions TIC
Blog del departament
Ciències de la naturalesa
ESO i batxillerat
Recull de notícies de l’actualitat científica, punt de trobada i de comunicació del departament. També es pengen imatges de les activitats d’aula, d’experiències de laboratori, etc., dels alumnes d'ESO i de batxillerat.
Núvol de paraules
Llengua castellana i Visual i plàstica
2 ESO
Intercanvi amb l’Institut Antonio Calvín d’Almagro, Ciudad Real. Es alumens dels dos instituts es van intercanviar per correu postal els seus sobres d’art, amb un núvol de paraules a dins.
Crear música amb apps
Música
2 ESO, 3 ESO
Els alumnes de segon y tercer d'ESO han creat la seva música amb aplicacions (com Drum Pads Trampa 24), utilitzant-hi la seva tablet o el seu telèfon. Això solament en una sessió.
Crisbecq
Llengua catalana
3 ESO
Web de la professora per interactuar amb els alumnes.
Contingut: agenda de l'alumne, activitats didàctiques, creacions i resultats del treball a l'aula.
Quijote News Frau
Llengua castellana
4 ESO
Elaboració d'un diari digital, a partir de la lectura dels capítols de Don Quijote de la Mancha, transcorreguts a Barcelona. La idea era visitar la ciutat, fer fotografies i transfomar els textos del segle XVII en textos actuals.
Homenatge a Antonio Machado
Visual i plàstica i Llengua castellana
4 ESO
Els alumnes de 4t d'ESO van escriure haikus en la classe de Llengua castellana, en homenatge a Antonio Machado. A l'aula d'Art, van recrear plàsticament, amb un concepte minimalista, cadascun dels haikus. Finalment, es van presentar tots en un llibre digital.
Cèlia Llurba
Ús dels codis QR
Tecnologia
2 ESO
Els alumnes de 2n ESO aprenen a crear codis QR, a les hores de desdoblament. En primer lloc, han fet qüestionaris (pregunta i resposta) relacionats amb les energies renovables, mitjançant la lectura de codis QR. A continuació, han fet un vídeo amb Scratch i els companys l'han visualitzat a partir dels codis QR, creats prèviament amb un generador de codis online.
Xavi Cubells
Ús de la plataforma EDMODO
Ciències de la naturalesa
Batxillerat
EDMODO és un punt de trobada entre un Moodle i un espai social tipus Facebook. Es pot emprar de manera intuïtiva des d’ un Smartphone. Serveix per avaluar, repasar els continguts i com a espai de comunicació amb l’alumnat de Biologia de Batxillerat.