top of page

Aula USEE

2015-2016

18 octubre 2015. Per Paula Gutiérrez i Daniel García. Fotografies de Paula Gutiérrez

 

L’aula USEE és una classe dedicada a alumnes amb necessitats educatives especials, on s’impulsa l’autonomia personal, es treballen aspectes bàsics per a la vida quotidiana i es fomenta el treball en equip.

L’aula USEE de l’INS la Mar de la Frau compta amb 10 alumnes, repartits entre primer, segon i tercer d’ESO. 

 

Les professores d’aquesta aula tenen com a principal finalitat aconseguir que aquests alumnes puguin tenir una vida plena i que adquireixin eines per inserir-se en la societat. Per aquest motiu, tenen una formació específica i coneixen molt bé la realitat dels seus alumnes. Les seves tutora i cotutora són Sandra Sánchez i Montse Rat, ambdues psicopedagogues. A més, compten amb el suport de l’educadora Carmen Serrano.

Totes tres estan tot el dia pendents de les necessitats dels alumnes, aprenen coses junts i els ajuden amb els seus problemes.

 

Els alumnes d’aquesta aula no tenen llibres perquè utilitzen materials específics elaborats per a ells. Si bé estan quasi sempre a la mateixa classe USEE, assisteixen a l’hora de tutoria i a algunes matèries a l’aula normal, com per exemple Tecnologia, Música, Plàstica, Educació física, Alternativa i matèries optatives.

Quan estan a la USEE, treballen un dossier amb Sandra Sánchez en les seves assignatures ( Llengua castellana, Llengua anglesa i Matemàtiques), i amb  la Montse Rat fan (Llengua catalana, Ciències socials i Ciències  naturals). Carmen Serrano els ajuda a l’aula específica i també acompanya els alumnes quan van a les classes amb tots els seus companys de curs.

 

D’altra banda, tots els divendres tenen una classe amb una auxiliar de conversa que els ajuda a parlar en anglès.

 

A més de les classes, aquest any es porten a terme quatre projectes que volen propiciar una educació integral. Es tracta que els alumnes aprenguin al mateix temps que gaudeixen i que s’ho passen bé amb els seus companys de classe.

En primer lloc, a l’hort de l’institut aprenen a respectar la natura, a cultivar i cuidar les  hortalisses. En segon lloc, a l’aula d'Informàtica utilitzen programes bàsics de l’ordinador, miren vídeos, es mouen per la xarxa d’Internet. En tercer lloc, participen en un taller de costura, en el qual compten amb l’ajuda de la Toñi. Hi aprenen a cosir botons, a fer petits arranjaments de pantalons o camises. Ara mateix estan fent un tovalló de cuina, amb la seva inicial gravada. Per últim, fan un taller d’escacs, on, d’una manera divertida, reforcen la seva capacitat mental.

Sant Jordi a l'Aula USEE

 

26 abril 2016. Per Paula Gutiérrez. Fotografies de Sandra Sánchez

 

Els alumnes de l’aula USEE tenen un bon repertori per a Sant Jordi. Amb la seva imaginació i amb l’ajuda de les serves tutora i cotutora, Sandra Sánchez i Montserrat Soldevila, i la seva educadora Carmen Serrano, van fer una sèrie activitats molt interessants.

 

En primer lloc, van confeccionar punts de llibre a partir d’unes plantilles, que van decorar i pintar al seu gust. A continuació, les seves professores van donar un toc més personal als punts de llibre i els van plastificar perquè els alumnes poguessin regalar-los als seus pares i als seus amics….

 

En segon lloc, van participar en el concurs de les bioimatges, al qual participen tots els alumnes de l’institut amb fotografies pròpies, presentades amb un pseudònim. Els alumnes de l’aula USEE van anar a la platja de Vilafortuny per fer fotografies de la natura i del mar. Cadascun va fer unes quantes fotos i d’aquestes en van escollir dos per presentar-les al concurs.

 

La tercera activitat es va fer a l’hort de l’institut, que cuiden cada dilluns durant una hora i mitja. Hi van plantar hortalisses, com enciam, bledes i julivert. Tots esperen que creixin per després poder menjar-les.

 

Per últim, la quarta activitat la van fer el dia 22 d’abril a classe, on els alumnes van fer un curtmetratge de la llegenda de Sant Jordi, per conèixer la història d’aquesta festivitat.

bottom of page