L'Aula d'acollida
2015-2016
Foto de Maria Josep March. D'esquerra a dreta, Nina Moncomble, Gabin Moncomble, Alberto Lara, Nacho Bernal, Estefania Rius, Tauane Cardoso, Yadira Lara, Abril Grañana i Herrera.
Mapa dels llocs d'origen dels alumnes de l'Aula d'acollida, elaborat per Dani García i Ona Ginés.
Maig 2016. Per Dani García i Ona Ginés. Fotografies d'Isabel Castro, Estefania Rius i cedides per Luisa Herrara i Nina i Gabin Moncomble
L’Aula d’acollida és un aula que es va crear quan va començar a funcionar l’institut per ajudar els nens i nenes nouvinguts a Catalunya i que no entenen o no parlen la llengua catalana perquè acaben d’arribar.
S’hi fa una tasca important, perquè s’hi afavoreix la d’integració al centre dels alumnes nouvinguts i s’hi impulsa la participació al més aviat possible en les activitats de les classes amb tots els alumnes. Actualment, la responsable és la professora de Llengua catalana Estefania Rius.
A l’Aula d’acollida es treballa amb dossiers, llegeixen lectures, representen obres de teatre, comenten sèries catalanes, com Polseres vermelles, però, sobretot, treballen oralment i reforcen les activitats que es fan a la classe ordinària.
Segons els alumnes de l’aula d’acollida, hi estudien el català per arribar algun dia a parlar-lo. Quan estan allà, es senten bé perquè treballen d’una manera molt agradable. Personalment, reconeixen que han notat canvis molt positius des que van començar, ja que ara parlen i entenen una mica el català i abans no en sabien res.
Actualment hi ha nou alumnes. Són Luisa Herrera, que ve de Colòmbia i és a Catalunya des de fa un mes; Nina Moncomble i Gabin Moncomble, que van néixer a França i fa vuit mesos que són a Catalunya; Ezequiel Amador Cortés, que va néixer a Madrid i viu a Catalunya des de fa un any; Ángel Geraldo i Nicole Geraldo, que vénen de la República Dominicana i fa un any i mig que són a Catalunya; Nacho Bernal, que va néixer a Còrdova i fa un any que és a Catalunya; i Alberto Lara i Yadira Lara, que van néixer a Extremadura i van arribar aquí fa gairebé dos anys.
Luisa Herrera
Luisa Herrera va arribar a Catalunya fa dos mesos, perquè el seu pare viu a Cambrils des de fa 7 anys. Fa menys d’un mes que ve a l’institut i ha après molt de la llengua catalana. També ha conegut la cultura de Catalunya i ha fet nous amics.
Li agrada molt viure aquí perquè està amb la seva família. Creu que estarà a l’aula d’acollida fins el curs que ve, perquè ella ja sap parlar castellà, però no sap parlar català i en aquesta aula li n’ensenyen.
Va nèixer a Medellín (Colombia), la ciutat més
poblada del departament d'Antioquia i la segona del país. És coneguda com “El valle del Aburrià” i la ciutat de l’eterna primavera, perquè durant tot l’any es gaudeix d’una temperatura molt agradable sense conèixer en cap moment el fred. També l’anomenen la ciutat més innovadora del món.
Actualment, té aproximadament 3.821.797 habitants. És un territori de gent treballadora, que s’han caracteritzat per la seva amabilitat.
El que més m’agradava d’aquella ciutat eren les flors, els paisatges, els centres comercials i els parcs d’atraccions.
Vivia en un barri que es deia “Prado centro”. Tenia la sort que tota la família vivia en el mateix barri, però estudiava en un col·legi que es trobava en un altre barri. Es deia “Pascual Bravo”. Era molt diferent a la Mar de la Frau perquè hi teníem uniformes i portàvem llibretes per cada assignatura, però no teníem llibres de text.
El calendari escolar era diferent al d’aquí. Estudiàvem des de principis de gener fins a principis de juny, teníem un mes de vacances i hi tornàvem al juliol; acabàvem l’any escolar a principis de novembre i al desembre fèiem vacances.
Nina i Gabin Moncomble
Van arribar a Catalunya fa 9 mesos.
Van venir aquí per aprendre la llengua, perquè volien marxar de França i Catalunya està molt a prop.
Vénen a l’institut des de finals de desembre i estan aprenent les llengües catalana i castellana i les seves cultures. També procuren conèixer menjars d’aquí.
Els agrada estar aquí a Catalunya perquè fa bon temps, també perquè han fet nous amics i perquè estan a prop del mar.
Ells creuen que estaran a l’aula d’acollida fins l’any que ve, perquè a ells els costarà aprendre més la llengua catalana, perquè vénen de fora i n’han d’aprendre dues.
Vivien a Saint-Xandre, un poble de 4.500 habitants. Està situat a 5 km de la Rochelle. Està envoltat per camps.
En aquest poble, hi ha una escola, l’ajuntament i una església.
Al centre hi ha també botigues, com la carnisseria, el forn de pa o la pizzeria i hi ha també una immobiliària.
Al costat dels camps es troba el supermercat. Sense sortir del poble, es pot anar al metge, al dentista, al quinesiòleg...
Els agrada molt aquest poble perquè pots decidir viure al centre, on hi ha les botigues, o cap als camps, on és més tranquil.
Ells vivien a prop dels camps.