top of page

Escriptors a la Frau

2015-2016

Fotografia d'Isabel Castro

Fotografia d'Isabel Castro

Fotografia d'Isabel Castro

Fernando Lalana

17/11/2015. Per Ariadna García i Valentina Morales. Fotografies d'Isabel Castro

 

Fernando Lalana, autor de literatura juvenil i guardonat amb diversos premis com els Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil de les Lletres Espanyoles, Vaixell de Vapor i Gran Angular, acumula més de cent títols, dirigits a diverses edats, la majoria d'ells amb tocs de misteri i aventura.

L’escriptor és l’autor de les novel·les El asunto Galindo (2009) i El último muerto (2010), lectures obligatòries del primer trimestre de l’assignatura de Llengua castellana per als alumnes de quart d’ESO.

Va escriure El último muerto en 4 o 5 mesos i El caso Galindo en bastant menys temps que l’anterior. Les dues formen part de la sèrie protagonitzada pel detectiu Fermín Escartín. Els personatges de les dues novel·les són tots literaris, és a dir, inventats, excepte el comissari Souto, per a l’elaboració del qual es va inspirar en un amic seu que va morir.

Fotografia d'Isabel Castro

Fotografia d'Isabel Castro

Fotografia d'Isabel Castro

Fotografia d'Isabel Castro

Pilar Garriga

16/03/2016. Per Ona Ginés i Cristina Triviño. Fotografies d'Isabel Castro

 

Els alumnes de primer d'ESO van llegir Un estiu al Priorat, de l’escriptora Pilar Garriga, que va venir a l’institut el dia 16 de març a fer una una xerrada sobre els seus llibres.

L’activitat va estar organitzada per Estefania Rius, coordinadora del Pla de lectura del centre, amb la col·laboració de la professora de Llengua catalana Maria Josep March, gràcies al programa Autors a les Aules, de l'Associació de les Lletres Catalanes.

 

L'autora va parlar de tota la seva obra, però es va centrar en dos llibres: Un estiu al Priorat i Un estiu a Tacugama, que són dos dels més coneguts.

 

Un estiu al Priorat explica la història d’un noi que marxa al Priorat per conèixer els seus avis i hi viu moltes aventures, mentre que Un estiu a Tacugama parla sobre una dona que va a Tacugama a cuidar d’uns ximpanzés i també hi viu moltes aventures.

 

Curiosament, aquests llibres són anècdotes personals de l’autora. Per exemple, el primer llibre té relació amb ella mateixa, ja que de petita passa els estius al Priorat. I el segon, perquè l’autora va viatjar a Tacugama i a Borneo (d’entre altres indrets) amb la seva germana, ja que en ser veterinària anava a llocs on podia ajudar els animals que patien algun perill, com era el cas dels ximpanzés de Tacugama, on el perill era la gent, ja que construeixen en llocs on viuen aquests animals.

 

La xerrada de Pilar Garriga va durar una hora. El que més va cridar l’atenció als alumnes van ser uns vídeos on es veia com jugaven i es barallaven els ximpanzés. Mai se’ls havia acudit que els ximpanzés es comportessin de forma tan semblant a les persones. A més, la xerrada els va semblar molt interessant perquè l’autora ho va explicar tot molt bé i, sobretot, els va agradar el moment de les preguntes.

 

Marina Fibla i Lia López, alumnes de primer, ens van explicar que el llibre és molt divertit si t’agrada llegir i conèixer les aventures sobre els animals. Aleix Iglesias, un altre alumne del curs, pensa el mateix que Marina, però afegeix que a vegades explica massa detalls de coses que no són gaire importants.

Susana Fernández Gabaldón

1 ESO. Visita de l'escriptora Susana Fernández Gabaldón. Lengua castellana. Fotografia de Valentina Sánchez

1 ESO. Visita de l'escriptora Susana Fernández Gabaldón. Lengua castellana. Fotografia de Valentina Sánchez

1 ESO. Visita de l'escriptora Susana Fernández Gabaldón. Lengua castellana. Fotografia de Valentina Sánchez

17/11/2015. Per Cristina Triviño. Fotografies de Valentina Morales.

 

El dia 21 d’ abril va venir a l’institut l’escriptora Susana Fernández Gabaldón a parlar dels seus llibres. Els alumnes de primer d’ ESO havien llegit a la matèria de Llengua castellana Más allá de las tres dunas o bé Las catorce momias de Bakrí, els dos de Susana Fernández Gabaldón.

 

La xerrada va durar una hora, però va ser suficient per conèixer moltes dades d’interès sobre els seus llibres. L’escriptora va fer una presentació dels seus llibres amb un Power Point i, tot i que parlava molt fluix, se l’entenia perfectament.

Va explicar que va decidir escriure aquests llibres perquè ella era arqueòloga i la seva feina professional l’havia inspirat a l’hora de redactar el rerefons del seu treball com a escriptora, encara que els fets de la trama són inventats i imaginaris, ja que no tenen res a veure amb la realitat.

 

A més, també va contar que va escriure aquests llibres en memòria del seu difunt marit, Fernando, que també va ser arqueòleg. No va explicar què li va passar, però això els alumnes ho van trobar normal, ja que és un tema delicat i molt personal. Però el fet que les novel·les estiguessin escrites en memòria del seu home va ser una de les coses que més va sorprendre els alumnes. Sembla que ara està a punt d'acabar d’escriure un llibre que es titularà Memorias del Alma, que també anirà en memòria del seu home.

 

Aleix Iglésias Pallejà i Lia Tang López Huguet, alumnes de primer d’ESO, van ser qui ens van donar tota la informació d’aquest article. També van recomanar la lectura dels llibres de Susana Fernández, sobretot a les persones a qui els agraden les aventures, l’arqueologia i Egipte.

bottom of page