Un sistema solar a escala
Novembre 2016. Per Eloy Cantarero, Gabin Moncomble i Álvaro Riscos. Fotografies de Pere Petrus
Els alumnes de primer d'ESO van fer al llarg del mes d'octubre un planetari del sistema solar a la classe de Ciències naturals, amb el professor Pere Petrus. Tal com ens van explicar Iván González i Pablo Ortiz, alumnes de primer A, va ser una feina molt laboriosa i acurada, per la qual cosa, a més de les tres hores que van dedicar a classe, van haver de fer-ne alguna més a casa.
En primer lloc, van fer una taula amb els valors reals de les distàncies de les òrbites dels planetes i els seus radis. A més, el professor els va explicar què necessitaven per fer l’activitat: dues cartolines blanques i folis DIN A4, colors de fusta, un cordill prim, un llapis, tisores, compàs i retoladors. Entre tots els del grup base, van decidir de forma cooperativa quins materials havia de comprar cadascú.
Una vegada els materials a l’aula, van començar la feina pròpiament dita. Després d’anotar en una taula les distàncies reals dels planetes al Sol vam calcular quina escala necessitaven per poder representar el sistema solar en una llargada de dues cartolines DIN A4 enganxades verticalment (56 cm). També es va decidir l’escala dels planetes a partir dels seus radis reals i tenint en compte el planeta més gran (Júpiter).
A continuació, en les dues cartolines enganxades vam dibuixar les òrbites de tots els planetes amb l’ajuda del cordill, un llapis i un regle llarg. En aquest moment van entendre per què necessitaven el cordill. Després van dibuixar els planetes del sistema solar a escala en un altre full, els van retallar i els van enganxar cadascun a la seva òrbita del sistema solar. Finalment vam pintar el fons de les dues cartolines amb colors foscos simulant l’univers.
Estan molt contents de la feina feta perquè ho van fer amb molt d’esforç i, si va ser possible, va ser gràcies al fet que van treballar tots molt units. A més, també els va agradar molt aquesta experiència perquè, encara que va ser fàcil, la van trobar molt completa i el resultat final va ser molt maco. Fins i tot, alguns guardaran a casa seva el treball per recordar el que van fer.