Fòrum Trics
Per Laia Guzmán i Adrià Martínez. Fotografies de Pere Petrus
El Fòrum TRICS (Treball de Recerca i Crèdit de Síntesi) és un espai d'intercanvi d'experiències i de difusió de la feina feta als treballs de recerca de batxillerat i als crèdits de síntesi dels cicles formatius de Formació Professional de Grau Superior.
Els alumnes de 1r de batxillerat van anar el passat 31 de març al Centre Educatiu de Tarragona a la celebració del Fòrum TRICS per conèixer diferents possibilitats de fer el treball de recerca a 2n de batxillerat. Els va acompanyar Pere Petrus, que és el professor de Ciències naturals, Biologia i geologia i de Ciències de la terra.
PREGUNTA. Quina finalitat té aquesta visita?
RESPOSTA. Aquesta visita té una finalitat doble. Per un costat, es tracta que els alumnes de segon que han fet els treballs de recerca, puguin exposar-lo davant de companys d'altres centres de secundària i, per l’altre, els alumnes de primer hi van com a espectadors per veure com es fan els treballs de recerca, per agafar idees i per veure de quina manera s'exposa.
P. Com va sorgir aquesta idea?
R. Aquesta idea ja fa molts cursos que es du a terme. S'organitza des de Tarragona i hi intervenen els Centres de recursos d'ensenyament i també empreses privades de química. En principi, es va organitzar per presentar els treballs de recerca i els crèdits de síntesi de l'ESO de la matèria de Ciències de la natura, i després es va ampliar també a tot el batxillerat humanístic i social.
P. Ho voldries tornar a fer els anys següents?
R. Sí, ho tornarem a fer altres anys. És una experiència que tenen els alumnes d'exposar el treball no en el centre on l'han fet, sinó amb altres companys d'altres centres i, llavors, els alumnes de primer agafen idees per poder fer el treball de recerca.
P. Creus que és una bona opció per preparar-se millor?
R. Sí, és una bona opció, perquè a les classes i a la feina, al món laboral, sempre hauràs de presentar treballs, i aquestes activitats et permeten agafar experiència.
P. Són difícils els treballs de recerca?
R. No. Són difícils si agafes un tema que no t'agrada, però, en principi, el treball de recerca els escolliu els alumnes, en funció també del tutor. Es tracta que cadascú, segons la disponibilitat, els recursos que tingui, pugui escollir el treball de recerca que més li agradi.
P. Per què el treball de recerca només es fa a Catalunya?
R. Ara es fa solament a Catalunya perquè això es feia abans a tot Espanya, però amb els canvis d'educació es va deixar de fer. Nosaltres hem continuat seguint aquesta línia, que creiem que és positiva.
P. Els alumnes, després d'anar al Fòrum TRICS, creus que tenen més idea del que volen fer?
R. Jo els ho vaig preguntar i, sí, agafen idees i també maneres d'exposar i recursos que poden utilitzar. A més d'explicar-ho amb un Power Point, veuen que hi ha altres eines per poder mostrar els continguts.
P. Quant es tarda a fer un treball de recerca?
R. Si es vol fer bé, des del moment que es decideix els tutors i els alumnes. A partir d'abril s'ha de començar els contactes amb el tutor; a l'estiu, també, fins al gener del següent curs que és quan s'han d'exposar.
P. Per què vas anar tu a aquesta activitat?
R. Vaig anar a aquesta activitat, perquè es va organitzar des del departament de Ciències de la natura, i, dins del departament, el que tenia més disponibilitat era jo, però hi pot anar qualsevol company del departament, cada any va canviant.