top of page

Entre aquestes dues fotos van passar sis anys. La de l'esquerra és de l'any 2009, a la biblioteca de l'institut. La de la segona, de 2015, el dia de la festa de graduació de batxillerat.

Mayya Izmaylova, sis anys a l’institut

 

Mayya Izmaylova, que s’ha graduat aquest curs a batxillerat, ha estudiat tota l’ESO i el batxillerat al nostre institut. Tenint en compte aquesta veterania, hem aprofitat per fer-li una entrevista.

La Mayya va pensar alguna vegada a canviar-se d’institut, perquè tothom alguna vegada s’ho ha plantejat, però tot i així, la seva estada amb nosaltres ha tingut coses molt bones, de les quals el que més li ha agradat ha estat el fet d’estar en un equip base compartint sis hores amb persones totalment diferents a ella, que és una tècnica que es feia en molt pocs instituts. Pensa que del pas pel centre, si pogués, ara canviaria el seu comportament amb els seus companys i els seus professors a l’inici de l’ESO.

La Mayya recomana aquest institut perquè és bastant familiar, la relació entre professors i alumnes és molt especial i es preocupen molt per tu. Espera seguir en contacte amb les amistats que ha fet en aquest institut durant aquests anys perquè li han aportat moltes coses i han marcat la seva vida.

 

Està molt agraïda als professors, per la relació que han tingut amb els alumes i perquè a ella l’han ajudat molt durant aquests 6 anys.

Dels professors que més l‘han marcat, se sent molt identificada amb la Montse Gil, la professora de Matemàtiques, ja que sent com si tinguessin un comportament similar i li agrada perquè sap com crear autoritat. També recorda amb molta estima que a tercer d’ESO va tindre una professora de Llengua catalana que es deia Maria José Caparuig. Com a professor, el que més li agrada és Fernando Cabezas, de Física, perquè segueix el temari professionalment. Però les professores que més recordarà seran l’Adela i la Francesca, les seves professores de Tecnologia Industrial i Dibuix Tècnic, respectivament. Ser una classe amb tres persones permet crear una classe molt més divertida i personal. Aquestes seran sempre les seves professores preferides.

Dels cursos que ha fet durant tota l’estada a l’institut, el que més li ha agradat ha estat segon de batxillerat, encara que considera que ha estat el més difícil, però agraeix la llibertat de decidir assignatures o sortir fora del centre lliurement, perquè això la tranquil·litzava molt quan estava sota la pressió de les classes i li anava bé descansar o desconnectar. A més, ha sigut l’any més divertit, i acabar les classes un més abans és molt alliberador.

 

Té bastant clar el seu futur, ja que sap que vol estudiar Enginyeria del Software perquè li agrada molt el sistema operatiu Android. Vol que sigui la seva professió perquè considera que se li dóna molt bé.

 

Recentment, ha guanyat dos premis: el del Concurs de Microrrelats "No em ratllis" per a secundària i batxillerat convocat per l’editorial Cruïlla, i el Concurs d’Anglès Interescolar de Catalunya Fonix.

L’escriptora Flàvia Company, presidenta del concurs de microrrelats, ha valorat el conte de Mayya Izmaylova: El microrelat dels dos amics carbonis fa gala d’una imaginació esplèndida, que a més a més fa servir alguns coneixements reals per convertir-los en argument de l’evolució de la trama. Es tracta d’una gran idea molt ben resolta.

La Mayya ens va explicar que el concurs consistia en fer una història amb un màxim de 200 paraules utilitzant la frase ‘’No em ratllis’’ de manera literal. Ella tenia dos idees al cap: una d’una zebra i l’altra, que era la que finalment va escollir, tractava de dos trossos de carboni sota molta pressió (literalment i figurativament), sota terra. Un d’ells es convertia en un diamant i, això de ser un diamant, a la seva història estava mal vist. El que es convertia en diamant estava molt trist i li demanava una abraçada al tros de carboni, i aquest li responia: “No em ratllis”.

Aquesta història se la va inventar tota sola, amb la seva pròpia creativitat. Un cop acabada, la va enviar a la seva professora de Llengua catalana, l’Estefania Rius, i ella es va encarregar d’enviar-lo al concurs. Donaven tres premis i ella va guanyar a la categoria d’alumnes de batxillerat de tot Catalunya. El premi va ser un lector de llibres electrònic. Sembla que no esperava per a res ser la guanyadora.

 

Li va agradar molt participar en el concurs d’anglès The Fonix, organitzat per la Internacional House, Cambridge University Press i la Generalitat de Catalunya, perquè va anar a Barcelona i va conèixer més gent. Va quedar la sisena de Catalunya.

Portava des de cinquè de primària presentant-s’hi, i sempre es quedava a les portes de la final, fins aquest últim any. Ara ja es veia capaç de passar a la final perquè ha progressat molt des de l’últim cop que es va presentar. Va passar la fase a l’institut, la de la prova classificatòria per anar a Tarragona. Després va haver de fer la fase territorial, en la qual, en la seva opinió, hi havia molta gent, ja que venia gent des de cinquè de primària fins a segon de batxillerat més altra gent dels cicles formatius. Quan va passar aquesta fase, ja sabia que a Barcelona es jugava molt, ja que era la final de tot Catalunya i només hi quedaven entre quinze i trenta persones en cada curs. Està molt contenta d’haver guanyat, ja que mai passava de la fase territorial i arribar a ser sisena de Catalunya és un avenç molt gran tant personal com en la llengua. El seu premi va ser un curs d’anglès a distància, però el primer premi era un viatge de parla anglosaxona de 10 dies com a mínim. A ella, guanyar aquest concurs li ha donat molta confiança en sí mateixa.

La Mayya va anar acompanyada a l’entrega del premi del concurs d’anglès The Fonix per la professora de Llengua anglesa Cori Fernández. L’esdeveniment es va celebrar a l’Institut d’Educació Física de Catalunya, a Montjuïc. Aquest centre universitari té una sala d’actes enorme, bastant espectacular. Va assistir a l’entrega de premis la consellera d’Educació Irene Rigau i moltes autoritats educatives. El presentador va ser en Jordi Gil, presentador del famós programa Info K, de TV3, que va fer molt dinàmica i lleugera la celebració de l’esdeveniment, en la que els organitzadors del concurs van fer discursos molt llargs i enfocats cap a la política, ja que estaven en eleccions.

2014-2015

Fotografia del dia de la recollida del Premi The Fonix, acompanyada de Cori Fernández, cap del departament de Llengua anglesa. Fotografia cedida per Cori Fernández.

Per Claudia Cardenosa i Mariona Guillem. Fotografies d'Isabel Castro

bottom of page