top of page

Ruta de Martí Franqués

2016-2017

Novembre 2016. Per Alejandro Rueda i Ignasi Segarra. Fotografies de Fernando Cabezas.

El dia 9 de novembre, els alumnes de l'itinerari científic de 4t d'ESO van fer el recorregut per Tarragona de la ruta de Martí i Franquès (1750 –1832), que va ser un químic català, experimentador incansable, que va cultivar molts camps de les diferents disciplines científiques i va destacar en la revolució química.

 

L'excursió va ser programada pel departament de Ciències naturals de l'institut, dins de les activitats preparades per la Setmana de la Ciència.

Els alumnes van sortir en autobús de l'institut a dos quarts de deu, van arribar a Tarragona a les deu i van tornar cap a Cambrils a dos quarts de dues. Van anar acompanyats de Pau Gomar, professor de Biologia i geologia, i de Fernando Cabezas, professor de Física i química.

En arribar a Tarragona, van contactar amb el guia que els havien proporcionat els organitzadors de la ruta, Jaume Martell, que anava disfressat del personatge Antoni de Martí i Franquès. Jaume Martell els va acompanyar tot el matí per Tarragona fins que van marxar.

 

Al principi de l'itinerari, el guia els va demanar que s'imaginessin que eren a l'any 1800 i que no fessin cas dels cotxes o de les botigues modernes que hi havia. També els va dir que deixessin per unes hores el telèfon, que no els faria falta, ja que anirien d'un lloc a l'altre escoltant les explicacions i que, si estàvem pendents del mòbil, no escoltarien el guia.

 

En primer lloc, van anar al parc del Camp de Mart, on els va parlar dels garrofers, sobre els quals el científic tarragoní va fer un estudi pioner, gràcies al qual es va saber primer a Tarragona que en cap altre punt d'Espanya, com es fecundava el garrofer; a continuació, es van dirigir al pati interior de l'Antiga Audiència. Tot seguit, els van portar a la Casa Castellarnau, que va ser on va viure Martí i Franquès. Allí els van parlar sobre els gasos. El següent destí va ser la Catedral de Tarragona i, finalment, els van portar al museu d'Art Modern, on els van fer una xerrada de les mesures del meridià. Després, van marxar del museu d'Art Modern i es van dirigir cap a la catedral, on van aprofitar per mirar la catedral i parlar-ne una mica, ja que havien estudiat el tema a Ciències socials.

 

Amb aquesta activitat, els alumnes de l'itinerari científic de quart d'ESO van ampliar els seus coneixements sobre la història de la química i les troballes i els estudis que va realitzar Martí i Franquès. Entre altres estudis i descobriments, el científic va determinar amb exactitud la composició de l'aire i va comprovar que aquesta era constant (21% d'oxigen, 79% de nitrogen). Per mesurar aquesta composició, també va ser un pioner en la utilització de l'eudiòmetre. També va ajudar a determinar la unitat de longitud, el metre, a partir de la mesura del meridià entre París i Barcelona. D’altra banda, va contribuir als avenços de la botànica, ja que va defensar la teoria que les plantes també tenen sexe.

bottom of page