top of page

Recursos actius a 2n d'ESO

Maig 2016. PER Daniel García Leiro. Fotografies cedides pels professores de les matèries.

Els alumnes de segon d'ESO Mireia Castro, Andrea Lupión i Oriol Martinez ens han explicat que durant el curs han utilitzat molt sovint a les classes les noves tecnologies de la informació i altres recursos actius. A continuació, expliquem alguns d'aquests recursos.

 

A Ciències naturals, amb els professors Laura Calvo i Pere Petrus, van fer ús del microscopi per a una activitat obligatòria que comptava com a treball cooperatiu; a classe van crear una mà robòtica amb palletes i altres materials i van construir una maqueta de l'aparell respiratori, que va ser una activitat voluntària però que, si les completaves, pujava nota. Al començament, no coneixien els components del microscopi, mai havien fet res semblant a la mà robòtica i no sabien formar ni construir cap maqueta, però amb paciència en van anar aprenent fins a aconseguir bons resultats.

 

A Matemàtiques, amb Montse Gil, van treballar diferents sistemes de numeracions antigues (maia, grega, romana, xinesa i egípcia). Amb aquestes numeracions havien de fer els càlculs tal com ho feien a l'Antiguitat i els havien de dibuixar. La finalitat d'aquest treball era aprendre com es calculava a l'antiguitat. Cada equip base va fer una numeració diferent i després va exposar el seu treball.

A Tecnologia, amb la professora Cèlia Llurba, van treballar amb el Kahoot, una plataforma d'aprenentatge basat en el joc, que permet als alumnes treballar d'una manera dinàmica i divertida. Es tracta de formular una sèrie de preguntes amb diferents respostes; mentre apareixen a la pantalla a classe, els alumnes amb el mòbil a la mà han de prémer la resposta correcta. Cada pregunta té un temps limitat (uns 20 segons) i hi ha música de fons que els va engrescant a tots a jugar a fer l'examen, ja que són preguntes de les quals després veuen la resposta correcta i la puntuació aconseguida.

 

Al desdoblament de Tecnologia, els alumnes van fer una làmpada. Tots han partit de la mateixa base, una estructura de fusta d'unes mides concretes. Després cadascú l'ha decorat a la seva manera.

A Llengua catalana, ja van treballar el curs anterior amb la professora Cris Carnicer, però ara van utilitzar nous recursos i van crear un vídeo amb Movie Maker (un programa de Windows amb el qual es poden fer vídeos amb imatges o altres treballs de l'estil). També van fer un conte amb un Scratch i van recrear una cançó i un poema.

Al llarg d'unes sis hores de classe, van inventar una cançó, tant la lletra com la música i la van cantar. La professora cada dia els deia el que hi havien de fer. El primer dia van començar introduint la base de la cançó; després durant dues sessions van inventar la lletra; per últim, van gravar la cançó en un àudio. La resta d'hores de classe les van dedicar a la gravació amb el mòbil i a l'edició del vídeo amb Movie Maker.

A Llengua castellana, amb Isabel Castro, van llegir la novel·la Tristes armas. Els va donar la possibilitat de triar entre dotze activitats, cadascuna de les quals valia uns punts i havien d'arribar com a mínim als deu. Entre les activitats preferides hi va haver la de fer un núvol de paraules, que consistia a buscar adjectius, substantius i verbs d'un capítol, apuntar-los i ficar-los en un núvol digital.

 

A propòsit de La ruta de l'huracà, van recitar un poema de Roque Dalton, de forma cooperativa, i van fer un àudio amb SoundCloud. Després el van pujar al blog de Bitàcora, de Lengua, que és el blog d'aula dels alumnes del curs. La dificultat més gran va ser que ells no sabien com utilitzar el blog i ho van haver d'aprendre.

A Visual i plàstica, van portar a terme un projecte inspirat en l’obra de Pablo Picasso. Es van fer apunts al natural d’una guitarra des de diferents punts de vista, i després els van adaptar tots en una mateixa composició, treballant així la multiplicitat de punts de vista que utilitzaven els cubistes. Una altre treball que van realitzarva ser la representació de diferents estats de l’ànima: l’alegria, el dubte, la por, la crueltat, la culpa, la desesperança, la dispersió, el dolor, l’ansietat, la ràbia…

El que més els va agradar de treballar així és que van treballar d'una forma més divertida, dinàmica i innovadora i, a més, van aprendre més de pressa. El que menys els va agradar és la dificultat d'aprendre a utilitzar les eines de les noves tecnologies. Però, en general, opinen que aquesta manera de treballar beneficia el seu aprenentatge, perquè serveix per al dia de demà tant pels estudis com per la feina.

bottom of page