Cèlia Llurba: Mirades d'Àsia
Presentació de l'exposició al Centre Cívic de Vilafortuny
Exposició fotogràfica de Cèlia Llurba, al Centre Cívic de Vilafortuny
23 octubre 2015. Per Ona Ginés i Cristina Triviño. Fotografia d'Isabel Castro
La professora de Tecnologia Cèlia Llurba va inaugurar el 23 d’octubre, al Centre Cívic de Vilafortuny, l’exposició d’una part de la seva obra fotogràfica. Va fer un recull d’unes trenta fotografies, totes fetes a l’Àsia, durant els seus viatges a aquest continent.
Cèlia Llurba va néixer a Reus fa 36 anys. La seva passió pels minerals i la geologia la van portar a estudiar Enginyeria Tècnica de Mines. Actualment treballa com a professora de Tecnologia al nostre centre, l’institut La Mar de la Frau.
Des de ben petita els seus pares ja la prenien en els seus viatges i va recórrer la península, així com també la majoria de països d’Europa. Això va incrementar l’entusiasme per conèixer altres llocs, altres cultures..., en fi, seguir viatjant. El seu primer viatge a l’Àsia va ser al Japó i des de llavors ha viatjat per quasi tots els països asiàtics.
A partir d’aquesta mirada a una nova cultura es va despertar en ella el desig d’aprofundir en el coneixement d’aquest nou món i va cursar la Llicenciatura d’Estudis de l’Àsia Oriental. A més a més, en aquest moment està estudiant xinès mandarí.
Les seves passions són l’esport, la fotografia i viatjar.
Quants viatges has fet? On? I com t’ho prepares tot?
Molts viatges, he perdut el compte. He anat pels cinc continents però sobretot per Europa, Àsia i Amèrica.
Al principi m’ho preparava tot moltíssim, em passava hores llegint blogs i informació a Internet, però ara amb l’experiència ja quasi no em preparo res.
Què és el que més t’agrada fer quan visites altres països?
Conèixer la seva cultura, provar menjars típics, introduir-me al màxim en la vida d’aquell país.
Explica’ns anècdotes sobre els teus viatges.
(Rialles) En tinc moltes. Un país que em va agradar molt i per això ja hi he anat tres vegades va ser Cambodja. La primera vegada que hi vaig anar juntament amb la meva parella vam conèixer un noi que ens va fer de taxista i vam establir amistat; així que a la segona vegada, el noi ens va portar a casa seva (bé, a casa seva és un dir, el concepte de casa és molt diferent al que nosaltres ens podem imaginar) i vam conèixer la seva família. I la tercera, només arribar a l’aeroport de Cambodja, hi havia tota la família esperant-nos.
Un altre país que recordo de forma especial és Myanmar. Vam agafar un tren nocturn, on hi havia compartiments amb lliteres per dormir. Ens havíem de fer nosaltres els llits i, en agafar els llençols, va sortir una rata molt gran i jo vaig cridar. Van venir els guàrdies corrents i quan els hi vaig explicar el que havia passat van riure com si allò fos normal.
Per què aquesta passió per l’Àsia?
Realment no ho sé, però em va atreure molt ja des del principi amb el primer viatge cap a aquest costat de món. El fet de tenir una cultura tan diferent a la nostra, la manera de viure, de gaudir del seu temps, la seva filosofia o pensaments, els “hello” dels nens i nenes cada cop que et veuen passar, els aliments exòtics... i la temperatura primaveral en la majoria dels països del sud-est asiàtic em van apassionar de l’Àsia.
T’agrada molt la fotografia, però la teva professió és ser professora. Per què?
Considero la fotografia com una afició i ho veig més pel meu temps lliure. A més, també m’agrada ser professora de tecnologia.
Dones índies
Aquesta fotografia està feta a la frontera entre l’Índia i el Pakistan durant un canvi de guàrdia. Concretament era un diumenge a la tarda, el dia que hi ha més ambient. No només hi ha turistes, sinó que hi ha molts indis, moltes persones mirant, molta festa, música, dones índies ballant, un “speaker” i la gent de la grada animant.
Temples d’Angkor Cambodja. Temple de Bayon
És una cara de les 54 figures de pedra construïdes al segle XIII. Cada figura té quatre cares que miren els quatre punts cardinals. És un temple molt gran i increïble, a més evoca un passat molt gloriós. Antigament, aquests temples van ser una gran ciutat i són les imatges més conegudes de Cambodja.
23 octubre 2015. Fotografies i comentaris de Cèlia Llurba.
Viatge a Xina de Cèlia Llurba
23 maig 2016. Per Ona Ginés
Durant la primavera de 2016, Cèlia Llurba va viatjar a Xina. Ens explica aquí les seves experiències.
Quins llocs de la Xina vas visitar?
Vaig arribar a Shanghai des de Barcelona. Un cop allí, vaig fer un itinerari circular. Després de passar per diferents ciutats i alguns pobles vaig acabar a Shanghai de nou. Els noms d'alguns d'aquests llocs són Suzhou, Yangxing, Huangshanshi, Hongcun i Hangzhou.
Quins menjars vas tastar?
El menjar xinès no té res a veure amb el que estem acostumats a trobar-nos a qualsevol restaurant xinès aquí. La cuina xinesa és molt variada i amb plats realment molt bons. Els xinesos tenen la tradició de compartir el menjar, normalment mengen en taules rodones, hi ha un vidre circular gran que gira, els plats es posen a sobre i així a mesura que mous el vidre pots anar agafant el que vulguis dels plats que hi ha a sobre.
Vas conèixer gent nova?
Sí, vaig conèixer molta gent. El fet de passar-me quasi cada dia amb famílies d’allí em va permetre endinsar-me més en la cultura xinesa, a practicar el xinès, motiu pel qual hi vaig anar, i per descomptat conèixer molta gent.
Vas marxar sola? Et vas sentir incòmoda?
Vaig marxar sola, sí, però en cap moment em vaig sentir incòmoda; les famílies em van tractar molt bé i moltes vegades m'acompanyaven a visitar els diferents indrets de les ciutats.
Com era el lloc on et vas instal·lar?
A l’estar amb diferents famílies també vaig estar en diferents cases, des d'un petit apartament al centre de Shanghai fins a una casa individual. Els habitatges són semblants al que ens podem trobar a casa nostra.
Què va ser el primer que vas fer quan vas baixar de l'avió?
Al sortir de l'aeroport, m'esperaven amics que havia conegut fa tres anys, l'altra vegada que vaig estar estudiant a una Universitat de Shanghai. De l'aeroport vam anar a dinar, em van portar a un restaurant a menjar "hotpot", un plat xinès molt típic.
Quan de temps hi vas estar? Tornaries a marxar?
En total hi vaig estar un mes. Com que finalment no vaig treballar, sinó que hi vaig anar de turista, el visat només em va permetre estar-hi un mes. Sí, sí que hi tornaria a anar, de fet, m'hi hagués quedat més temps... (Riu.)
Carrer de Shanghai, al barri de Xintiandi
Aquesta fotografia també està feta a la Xina. No hi ha gaire color ni gaire llum.
Podem observar un carrer, on no hi ha gaire gent ni gaires cotxes, segurament perquè està feta de matinada.
A les voreres s’hi poden veure petites botigues de diferents coses. Al mig de la carretera, que és de dues direccions, es pot veure un cotxe.
Les cases són totes de la mateixa estructura i del mateix color. I, per últim, a dalt de tot es veu una mena de semàfor molt diferent dels d’aquí.
Un dels jardins més coneguts de Suzhou
Aquesta fotografia està feta a la Xina, cap al migdia. S’hi pot veure una casa tradicional, al bell mig d'un llac amb aigua d'un color com d’un marró pàl·lid. Podem observar que la teulada està com aixecada per les vores i entre les dues teulades hi ha unes obertures que no es veuen gaire bé, però que semblen finestretes petites.
Als voltants de la casa hi ha arbres de diferents tons de verds. Cap al fons, hi ha uns arbres d'un color verd fort i els que estan a prop de la càmera són d'un color verd fluix. Però els que destaquen més són el de l'esquerra, amb flors de color blanc i, sobretot, el de la dreta, de color rosa. Tot això ens fa recordar el naixement de la primavera.
23 maig 2016. Fotografies de Cèlia Llurba. Comentaris d'Ona Giné