Natura morta
Els alumnes de quart de l'ESO d'aquest institut han realitzat un treball sobre la natura morta i bodegons, coordinats per les professores de Llengua castellana Isabel Castro i Ana Pulido i de Visual i plàstica Francesca Cristina.
En primer lloc, cada grup va haver de triar un autor, entre una llista de vint-i-sis pintors i fotògrafs, que anaven des del segle XVII fins a l’actualitat. Entre aquests autors hi havia: Édouard Manet, Paul Cezanne, Frans Klerkx o Paul Grand.
A continuació, cada alumne del grup va escollir una natura morta de l’artista triat. Hi havia des del típic gerro o plat de fruita fins a patates fregides o ous fregits. Un cop triat el bodegó, cada alumne a casa va haver d’escriure una descripció de l'obra que se li havia assignat, seguint els passos per descriure ben explicats prèviament a classe. Van haver de fer una descripció extensa redactant cada part del quadre o fotografia, explicant-hi tots els elements: llum, color, ombres, perspectives…
Una vegada acabada la descripció, van buscar una petita biografia de l’autor corresponent i van explicar l’opinió personal sobre l’obra triada.
La segona part del treball va consistir a recrear l’obra a casa, utilitzant elements quotidians, intentant que s’assemblés el més possible al quadre real
2014-2015
Posteriorment, els alumnes de Visual i plàstica van seguir treballant a l'aula el tema de la natura morta des d’un punt de vista artístic. Es va fer un contacte amb les Primeres Avantguardes de començament de segle XX i es van fer diferents interpretacions a l'estil d'algun d'aquest moviments.
També van treballar la natura morta amb el Joc dels cadàvers exquisits dels surrealistes que consisteix en la creació d'imatges en grup, amb aportacions parcials de cada alumne/a a l'obra final. El resultat és una creació espontània i accidental moltes vegades sense sentit. A continuació, van treballar el tema de les vanitas, que vol dir parlar de la bellesa efímera, del pas del temps, la fugacitat de la vida. Es va muntar una composició a l'aula i es va fer el seguiment fotogràfic fins a la seva descomposició. Finalment, es va fer una reinterpretació cubista, partint dels seus bodegons originals.
Per últim, les professores van reunir totes les obres i van preparar un llibre digital, que reflecteix tota la feina feta.
El alumnes van considerar que va ser una experiència positiva, encara que alguns van tenir problemes per trobar els objectes necessaris, ja que hi havia una sèrie de fruites i objectes que no eren propis de la temporada. Tot i això, és una activitat que recomanen per als propers cursos perquè han après d’una manera molt divertida.
Per Jamal Martín, Eider Sandra Murillo i Eider Vidal.