Rosana Andreu
Febrer 2017. Per Joan Carles Anglés i Joel Hurtado. Fotografies d'Isabel Castro.
La Biblioteca Municipal de Cambrils va organitzar al llarg de l'any 2016 un seguit d'activitats relacionades amb l'escriptor noruec Roald Dahl (1916, Llandaff - 1990, Oxford), escriptor de novel·les i, sobretot, de contes.
Com a celebració del centenari del naixement de l'autor, la biblioteca de Cambrils va organitzar diferents activitats, com muntar aparadors culturals, organitzar jocs, narrar contes i comentar els llibres als diversos clubs de lectura.
La coordinadora d'aquestes activitats va ser la cambrilenca Rosanna Andreu, diplomada en Biblioteconomia i Documentació, amb vint-i-tres anys d'experiència com a bibliotecària, tretze dels quals els ha passat a Cambrils. Abans havia treballat a la biblioteca de La Canonja. Ha estat una de les seleccionades del premi de contes Bibliorelats, convocat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i el col·lectiu literari Reusenques de Lletres, dins el programa d'activitats en commemoració de l'Any de les Biblioteques.
En ocasió de la seva visita a l'institut, per explicar tres contes de Roald Dahl als alumnes de primer de batxillerat, li van fer una entrevista.
PREGUNTA: Des de ben petita t'ha cridat l'atenció la literatura?
RESPOSTA: La literatura sempre m'ha cridat l'atenció. Jo recordo que abans sempre anàvem a la biblioteca pública de Tarragona, amb la meva mare, i també recordo com eren els bibliotecaris, que semblaven ogres. Era molt difícil que t'agradessin els llibres, però, tot i així, m'agradaven molt.
P. Quan eres petita a casa teva hi havia molts llibres? Teníeu el costum de llegir?
R. Érem una família notablement lectora, però tampoc teníem gaires llibres a casa, acostumàvem a anar a la biblioteca. Tot i així, la meva mare sempre ha sigut molt més lectora que jo, fins al punt de ficar-me nerviosa.
P. Has escrit alguna novel·la?
R. Escric alguna cosa. Tinc un projecte mig escrit, però no m'acabo de decidir, perquè, com més llegeixes, més veus que no escrius com voldries. He escrit algun conte, com "El missatge", publicat a Bibliorelats, un llibre col·lectiu de relats breus, i un altre, que és un relat de terror. Ara estic preparant un llibre infantil d'aventures, on el personatge principal dóna la volta en ruc a Catalunya.
P. Roald Dahl t'ha inspirat a tu a escriure alguna novel·la?
R. Sí, perquè l'any passat vaig estar molt pesada amb el tema i, em diuen, els contes que escric són 100 per 100 Dalh.
P. Vas pels centres explicant contes?
R. Jo conto contes a la biblioteca. L'any passat vam preparar tot el projecte de Roald Dahl i llavors em vaig plantejar com un repte explicar els contes als centres. Vaig patir en preparar-ho, em va costar molt, perquè havia de fer la selecció prèvia dels contes i els havia d'adaptar. Després de fer-ho a la biblioteca, vaig anar als instituts.
P. Quina creus que és l'essència d'una biblioteca?
R. A mi m'agrada molt tenir una relació estreta amb la gent, que, si em pregunten on està alguna cosa, pugui aixecar-me, portar-la al lloc on és el que em demana i explicar-li quatre coses.
P. D'altra banda, hem vist que portes l'Instagram de la biblioteca. Quin ús li dónes?
R. Dono difusió de les activitats de la biblioteca i interacciono amb la gent. De fet, el que més m'agrada de les xarxes socials és que et permeten obrir-te molt.
P. Quines activitats porteu a la biblioteca, a més de les organitzades amb motiu del centenari de Roald Dahl?
R. Aquest any estem celebrant els 20 anys de biblioteca. Totes les activitats giren al voltant d'aquest tema. Però activitats en fem moltes. Hi ha quatre clubs de lectura, organitzem tallers, vénen escriptors...
P. Quin és el tret més característic d'en Roald Dahl?
R. La subtilesa política, la imaginació, les històries imprevistes.
P. Quantes novel·les va escriure aproximadament?
R. No va escriure novel·les d'adults. Sí que en va escriure alguna de nens. Però ell, escriu sobretot contes.
P. Quina és la teva obra preferida de Roald Dhal?
R. En "William i la Mary", que és un dels contes d'Històries imprevistes, però el final és una crueltat. I, dels contes que explico, el que més m'agrada és "Camí del cel".
P. Per què és un escriptor tan reconegut?
R. És un clàssic absolut de la literatura infantil. Els seus llibres agradaven abans, agraden ara i agradaran sempre, perquè són unes històries que no tracten els nens d'imbècils. Ara es publiquen llibres que tela marinera.
P. Et sents identificada amb algun personatge creat per Dahl?
R. En el conte "Camí del cel", que és un dels que explico hi ha una dona que es posa molt nerviosa, el seu home no li fa cas i ella acaba matant l'home. La veritat és que l'home era molt dolent.
P. Quin és el projecte més important que va crear Roald Dahl?
R. A part del tema literari va fer una cosa molt important. Va crear, ajudat per uns metges, una vàlvula per ajudar tots els que tenien la mateixa malaltia que el seu fill. A més, de tots els llibres que es compren de Roald Dahl el 10% va a la seva fundació, la Roald Dahl's Marvellous Children's Charity, que ofereix tractament i suport a infants i joves greument malalts.
P. Quin consell creus que donaria Roald Dahl per ajudar a algú que vulgui ser escriptor?
R. Jo crec que recomanaria ser autèntic, com ho era ell, i que no deixem emportar-nos per les ximpleries de la societat.