Las Sinsombrero
Juny 2016. Per Júlia Altisén
Amb el terme Generació del 27 es coneix el que segurament és el grup d'escriptors i artistes més influents i coneguts de la cultura espanyola. El seu llegat és àmpliament conegut, sempre que es parla d'ELLS. Però què succeeix amb ELLES? És que per ventura no hi havia dones?
Res més allunyat de la realitat.
Dins del Grup del 27 van existir, van crear i van triomfar una generació de dones pintores, poetes, novel•listes, il•lustradores, escultores i pensadores, d'immens talent que no només van gaudir en el seu temps d'èxit nacional i internacional, sinó que a través del seu art i activisme van desafiar i van canviar les normes socials i culturals de l'Espanya dels anys 20 i 30. Elles són conegudes com les "Sinsombrero".
El nom de les Sinsombrero" ve d'un acte molt simbòlic que van protagonitzar Maruja Mallo, Margarita Manso, Salvador Dalí i Federico García Lorca, quan un dia de la dècada dels anys 20 que passejaven per la Porta del Sol, a Madrid, es van treure en públic el barret i van ser apedregats i insultats per aquest fet.
Isabel Catro, la professora de Llengua castellana, va trobar un vídeo de las Sinsombrero per casualitat. El tema la va apassionar i va seguir investigant. Va voler que els seus alumnes de primer de batxillerat coneguessin aquest grup de dones oblidades per la societat a passar desapercebudes, així que els va proposar un seguit d'activitats que podien consultar a la web de la generació del 27 que havia fet amb aquest propòsit, entre les quals ells podien elegir les que més els agradessin.
L'objectiu final era sumar 30 punts.
Una de les possibles activitats era crear a Twitter un perfil d'una "Sinsombrero " i twitejar com si fossin una d'aquestes activistes, explicant-hi informació personal o professional d'alguna del grup, amb la intenció de donar visibilitat a aquestes dones i col·laborar amb una campanya institucional que s'engegarà l'any 2017 per donar a conèixer la generació d'or de les dones del 27.
Una altra activitat era crear una infografia sobre una "Sinsombrero" o de totes elles. La infografia havia de contenir una línia del temps de la vida de l'artista elegida. També es podia fer un reportatge sobre una Sinsombrero de la teva vida, que fos un personatge anònim de la vida dels alumnes, com la mare, una germana...
Una de les activitats més interessants pels alumnes va ser idear una campanya publicitària sobre una Sinsombrero. S'havien d'utilitzar diferents recursos multimèdia, com ara gravar un anunci radiofònic, posar un comentari o crear un anunci de premsa.
Segons Jon Alonso González i Adrián Ruiz Porcel, alumnes de primer de batxillerat de l'itinerari de Ciències socials, l'activitat més entretinguda va ser la del Twitter, perquè va ser una de les que més es va acostar als interessos dels alumnes, perquè va implicar relacionar d'una manera diferent les noves tecnologies i les xarxes socials.
Per altra part, cal destacar que tothom, després de la feina feta, pensen que s'ha de recordar aquelles dones de l'època i ensenyar a les pròximes generacions el seu paper en la nostra societat, ja que han marcat de forma molt important el progrés de la dona en la societat.