top of page

Lectura pluridisciplinària

2015-2016

La ruta de l'huracà

L'huracà Mitch

L'huracà Mitch es va produir a l'octubre i novembre del 1998. Va ser un dels huracans més intensos mai registrats a l'Atlàntic, en registrar vents sostinguts de 285 km / h. Però no van ser els vents del Mitch els que van causar els majors problemes, sinó l’acumulació de pluja que es va registrar durant el seu pas per l’Amèrica Central.

L’huracà Mitch va recórrer les terres d’Hondures, Nicaragua, El Salvador i Guatemala. Va causar danys i una quantitat de morts sense precedents a l’Amèrica Central. Ni abans ni després del Mitch hi ha hagut una destrucció tan generalitzada a la regió.

Alumens de 2n d'ESO, fent a classe de Visual i plàstica el còmic de La ruta de l'huracà.

Febrer 2016. Per Ariadna García i Valentina Morales.

 

Els alumnes de segon d’ESO van realitzar un treball pluridisciplinari sobre el llibre La ruta de l’huracà, de Care Santos, que és una novel·lista que va començar a escriure, es podria dir, per imitar la seva mare, que feia un diari per no avorrir-se, tal com va adonar-se’n més tard. L’escriptora va viatjar a El Salvador, Costa Rica i Nicaragua i, quan es va produir el 1998 l’huracà Mitch, va escriure La ruta de l’huracà per la por que va tenir pels seus amics hispanoamericans.

 

Aquesta lectura es va llegir en la matèria de Ciències naturals i es va treballar després de les vacances de Nadal en diferents assignatures, de manera cooperativa i amb la finalitat d’utilitzar la lectura com una bona font d’informació i conscienciar que la lectura no és solament un assumpte de les matèries de Llengua, sinó que es pot treballar des de diferents assignatures, fins i tot des de matèries en les quals no es treballa habitualment la lectura, com per exemple Educació física, Música o Tecnologia.

 

A Llengua anglesa van utilitzar un text anomenat “Hurricanes and tornadoes”. Els alumnes junt amb la professora van treballar, llegir, explicar i entendre l’escrit, i, a continuació, van respondre un qüestionari d’unes deu preguntes.

 

A les assignatures de Llengua castellana i Llengua catalana van disposar d’un grapat de poemes del salvadorenc Roque Dalton i del català Miquel Martí i Pol, autors que apareixen esmentats a la novel·la. Després d’haver-los llegit van treballar el contingut i l’estil i, posteriorment, van assajar la declamació de les poesies, les van gravar i van fer-ne un vídeo.

 

A la matèria de Música van cercar músiques populars de l’Amèrica Central, van escoltar els instruments o veus que apareixien a cada cançó, van practicar els diferents ritmes de les cançons i van reconèixer visualment els instruments tradicionals.

 

A Ciències naturals van fer quatre activitats sobre fenòmens atmosfèrics. Cada una de les activitats tenia cinc preguntes aproximadament, també tenien imatges de mapes i dibuixos per completar, que els van ajudar a fer cada activitat.

 

A Visual i plàstica cadascú tenia una part del llibre La ruta del l’huracà i cada grup base va transformar-la en sis o set vinyetes. Finalment, quan aquest treball va estar acabat individualment, es va enquadernar en forma de llibre, agrupant totes les vinyetes seguint el mateix ordre de la novel·la.

 

A Ciències socials van respondre una sèrie de preguntes sobre els huracans, els seus efectes i els països més afectats. També van incloure preguntes relacionades amb la geografia de la població o com prevenir huracans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Tecnologia van fer un huracà amb un pot de plàstic, aigua i una mica de sabó. Hi van afegir purpurina i en agitar-lo semblava un huracà.

 

En resum, van treballar el llibre a cada assignatura de manera diferent i van conèixer el tema tractat a la novel·la des de diferents punts de vista.

Recital de poemes de Miquel Martí i Pol, pels alumnes de segon d'ESO,  a Llengua catalana (Cris Carnicer). MÉS INFORMACIÓ: Crisbecq

bottom of page