top of page

 Erasmus Ka2: intercanvi amb alumnes de Suècia

Foto de Jing Zhu
Foto de Jing Zhu
Foto de Jing Zhu
Foto de Jing Zhu
Foto de Jing Zhu
Foto de Jing Zhu
Foto de Jing Zhu
Foto de Jing Zhu
Foto de Jing Zhu

Febrer, 2017. Per Alejandro Rueda i Ignasi Segarra. Fotografies de Xavi Cubells, Cèlia Llurba i Jing Jing Zhu.

Els alumnes Adrià Cubells i Mar López, de quart d'ESO, i JingZhu, de segon de batxillerat, van anar a Suècia per fer un viatge d'intercanvi, des del dia 12 fins al 18 de desembre, acompanyats de la professora de Tecnologia Cèlia Llurba i del professor de Ciències naturals Xavi Cubells.

Aquesta activitat va ser coordinada inicialment per la professora de Llengua anglesa MaryLuz Rodríguez, que va contactar amb els centres implicats per preparar el projecte. Aviat va afegir-s’hi el professor Xavi Cubells.

 

El viatge és un dels desplaçaments inclosos en un projecte europeu, l’Erasmus KA2+, que durarà tres anys. Es tracta d'un projecte que té com a títol ESCR (EuropeanStudentsClimate Report). Juntament amb el nostre institut, hi participen centres d’ensenyament d’Eslovàquia, França, Grècia, Itàlia i Suècia. Totes les activitats giren al voltant del canvi climàtic i pretenen analitzar les causes, les conseqüències i les accions que s’han d’emprendre per poder millorar la situació actual del planeta.

 

Els objectius del projecte són que els alumnes millorin la seva fluïdesa lingüística, treballin els continguts relacionats amb el canvi climàtic, es relacionin amb alumnes d’altres centres d’ensenyament de diferents països d’Europa i organitzin activitats conjuntes.

El projecte inicial contempla que es desplacin dos alumnes de cada centre, encara que des del nostre institut es va afavorir el viatge de tres alumnes.

 

En aquest primer viatge, els estudiants i professorat del projecte s’han trobat a l'institut Strömbackaskolan, de Pitea, a Suècia.El nostre centre acollirà la primera setmana d’octubre del 2017 els membres del projecte que hagin de viatjar en el proper.

 

El viatge va començar amb un incident de poca importància. Quan ja eren a l'avió, la policia es va trobar un mòbil amagat al lavabo i, per seguretat, van fer baixar tots els passatgers, fins que van resoldre les sospites.

 

En arribar a Pitea, els professors es van instal·lar en un hotel i els alumnes a la casa de la família de l'intercanvi. Pitea és un petit poble de tres o quatre carrers i una plaça principal, la de l'Ajuntament.

 

Els estudiants de Suècia, a més de dominar l'anglès, també coneixen l'alemany, el francès i l'espanyol, perquè el seu sistema d'ensenyament els fa aprendre una tercera llengua a l'institut. A més, la majoria dels estudiants que van conèixer tenen segones residències a països més calorosos, per poder passar les vacances, i això els permet practicar un altre idioma que no sigui el suec o l'anglès.

 

El dia a dia era aixecar-se a les sis del matí per agafar el bus a dos quarts de set. De set a deu del matí anaven a treballar a l'institut i a fer diferents activitats acadèmiques. A les onze, feien una parada per esmorzar. A les dues del migdia tornaven a l'institut fins a les quatre de la tarda.

 

A les tardes, s'ajuntaven tots per fer alguna activitat pel poble, passejar o visitar la capital o els voltants

Totes les activitats van servir perquè els alumnes de Cambrils practiquessin i milloressin el seu nivell d'anglès i també van poder aprendre paraules i frases en suec que els seus amics els van ensenyar.

 

Durant tota l'estada a Suècia va fer mot de fred, amb molta neu i van notar moltíssim l'escassetat de llum. Es van haver d'acostumar a les hores de llum i als horaris, que són molt diferents dels que tenim nosaltres.

 

La gastronomia que van poder degustar va ser la tradicional. Van tastar, entre altres coses, peix, carn i patates, que són els ingredients bàsics de la majoria de les receptes sueques. El plat més popular del país són les mandonguilles, tradicionalment servides amb salsa, patates bullides i amb melmelada de nabius vermells.

bottom of page