top of page
2015-2016

Els alumnes de l'itineri científic de 4t d'ESO construeixen una maqueta d'un habitatge

 

Juny 2016. Per Ariadna García i Valentina Morales. Fotografies d'Isabel Castro

 

Els alumnes de 4t d’ESO de l’itinerari científic van començar el mes de febrer a fer una maqueta d’un habitatge amb fusta, a les classes de Tecnologia, amb el professor Vicent Vandellòs. Al principi,només la treballaven una hora per setmana, però després van començar a fer servir totes les hores de l’assignatura.

En aquesta matèria van estudiar les instal·lacions i reparacions de l’habitatge, com ara els sistemes d’aigua, d’electricitat i de gas.

Va ser un treball individual, que va servir per treballar amb fusta, per aprendre a mesurar de forma adequada i a fer servir els plànols amb les instal·lacions necessàries d’una casa.

 

En primer lloc, van haver de fer els plànols de cadascuna de les seves cases amb les mides exactes (deu centímetres) que ells utilitzarien a classe per fer la seva maqueta i amb tots els detalls que tindria la casa de cadascú (llits, finestres, taules, etc.).

Una vegada fet això, ja van començar a construir-la.

Cada alumne va portar el material que va necessitar per fer la maqueta, excepte les eines que ja hi havia al centre, com ara una serra molt fina, per tallar els trossos de fusta; el serjant, per subjectar la fusta; una llima, per donar-li forma; una regla i un escaire de fuster, per fer totes les mides; cola blanca, per enganxar tot el que fes falta; també plàstic, per fer els detalls com ara les finestres de la casa; i, finalment, pintura, per acabar de decorar-la.

Van fer habitatges amb piscina i jardí per la part exterior de la casa, i per la part  interior van fer cada moble i diferents tipus de decoracions que fan original l’habitatge.

El material més utilitzat va ser la fusta de contraplacat de 50x50cm, ja que és més fàcil de tallar i de llimar per donar-li la forma necessària. 

 

Alguns dels problemes que van tenir a l’hora de construir la maqueta, van ser fer totes les mesures exactes i llimar la fusta perquè totes encaixessin, ja que costava que quedessin rectes. En general, el que més els va costar va ser fer els detalls petits com ara els mobles, perquè havien de ser trossos de fusta molt petits i no eren fàcils de treballar. Al principi, pensaven que seria més fàcil de fer i tardarien menys temps en poder construir-la però no va ser així, el treball va durar fins a final de curs.

 

La majoria dels alumnes van opinar que va ser una activitat molt interessant, divertida i entretinguda. A base d’errors van obtenir més coneixements i van poder experimentar amb materials de construcció fins arribar a construir la maqueta.

 

Els alumnes de l'itineri tecnològic de 4t d'ESO treballen amb Arduino

 

Juny 2016. Per Ariadna García i Valentina Morales. Fotografies de Cèlia Llurba

 

El dia 7 d’abril de 2016, els alumnes de 4t d’ESO de l’itinerari tecnològic van començar a programar amb Arduino, una plataforma de maquinari i programari de codi obert per a prototips electrònics basada en una senzilla placa amb entrades i sortides, analògiques i digitals, en un entorn de desenvolupament basat en el llenguatge de programació Processing.

 

Per estalviar, van aprofitar el material, les llums i els sons de les maquetes del curs anterior. Tot el material tecnològic que necessitaven, com ara plaques, llums i sensors el va comprar el centre; però de les fustes i resta de material, com ara plàstic i cartolina per fer les finestres, qualsevol tipus de decoració i altres eines per la llar, se n’havien d’encarregar  ells mateixos.

 

Aquest treball el van fer en grups de tres persones. Els alumnes Marc Navarro, Marc Canaldas, Carlos Navarro, Diego Galera i Joel Parra van construir la maqueta de la casa des del principi amb fusta i altres materials necessaris, com el plàstic, la pintura per decorar-la, etc.

La resta dels alumnes es va encarregar des de bon començament de programar les instal·lacions de la casa.

Hi van posar sensors de moviment perquè, per exemple, en tan sols picar de mans s’obrís la llum; timbre, perquè sonés en clicar el botó de la porta exterior de cada casa; plaques i alarma.

Altres grups van instal·lar-hi mecanismes d’obrir i tancar portes i finestres automàticament com,  per exemple, la porta del garatge i les finestres de la casa. A més, per fer-la més completa i apropar-se el màxim  possible a una casa real, van afegir-hi una instal·lació d’aigua, llums a la piscina i diferents temperatures per a la calefacció.

Algunes maquetes tenien fins i tot gespa artificial, van posar llums blaves o les “led” que es tornarien de color vermell cada vegada que sonés l’alarma de la casa.

bottom of page