Conferència del periodista Josep Ardila
D'esquerra a dreta, Isabel Llopis, Júlia Altisen, Ariadna García, Valentina Morales, Hajar Mkadmi, el periodista Josep Ardila, Nerea Morales, Paula García, Ona Ginés i Daniel García.
2015-2016
Febrer 2016. Per Ariadna García i Valentina Morales. Fotografia d'Isabel Llopis
El 9 de febrer el periodista Josep Ardila va fer a l’institut una conferència, organitzada per la profesora de Llengua catalana Isabel Llopis, sobre la carrera de Periodisme i les opcions de treballs relacionats amb ella. Josep Ardila ja porta nou anys treballant en un ofici que li agrada molt. Va ser lector d’informatius i escriptor de guions d’entrevistes i el primer que va escriure van ser cròniques de castells al Diari de Tarragona. Com tots els que treballen en el periodisme, és autònom, és a dir, no treballa en un lloc fix, encara que actualment és el director de la ràdio de Montblanc.
Va explicar que actualment una sola persona fa el treball que abans feien tres o quatre: una persona entrevistava, l’altre gravava i l’altre feia fotografies. Gràcies a la tecnologia, ara és diferent, una sola persona pot fer-ho tot.
Un periodista és la persona que treballa la informació d’una manera seriosa, encara que avui en dia hi ha programes a la televisió i a la ràdio que es dediquen a parlar de la vida privada de la gent i creuen que això és notícia, i no, perquè notícia són temes d’actualitat del món, coses importants que passen i que poden tenir conseqüències més endavant.
Hi ha diferents tipus de mitjans per transmetre les notícies: televisió, ràdio, premsa escrita i premsa digital. I també diferents tipus de notícies, com ara de proximitat, de conflicte, curiositat, emoció, interessos empresarials i de lectors, etc.
D’altra banda, ens va mostrar una diapositiva dels diferents tipus de periodisme: esportiu, econòmic, polític, cultural, científic, judicial, de societat, internacional, d’investigació i de castellers.
Les xarxes socials són un canal d’informació que ha perjudicat molt el periodisme, ja que poden donar notícies falses i la gent les pot donar per bones. També permeten transmetre la nostra informació a tothom.
Sembla que el tema més difícil per escriure un article és el relacionat amb alguna mort propera, perquè has de ser objectiu i és dur dir el que has de dir sent objectiu, perquè no saps com pot afectar la família del conegut.
Els consells que ell ens dóna per fer un bon article són buscar que la informació sigui bona, contrastada; també redactar-lo bé, sense pressa, i s’ha de pensar en els lectors. A més, s’ha de ser curiós, estar atent per saber tot el que passa al teu voltant, ser actiu i tenir, sobretot, molta il·lusió, ja que és una feina pública i transparent.
Gràcies a Josep Ardila, els alumnes que van assistir a la xerrada van sortir plens de nova i bona informació sobre el periodisme.