top of page

Crèdits de síntesi i projecte de recerca

Juny 2016. Per Ariadna García i Valentina Morales. Fotografies d'Òscar Borràs, Alicia Casals, Montse Esquerda, Cèlia LLurba, Galina Musijina, Pere Petrus, Marc Ruiz i Eugènia Rubert.

Juny 2016. Per Ariadna García i Valentina Morales

Había una vez

1r d'ESO

Els alumnes de primer d'ESO van fer una sortida a Cambrils, on van anar a practicar, per una banda, caiac, vela i banana i, per l'altra, a veure diferents espècies que es poden trobar a la platja. Es van dividir en dos grups. El primer grup estava format per tota la classe de primer A i la meitat de primer B, i el segon grup era l'altra meitat de primer B i tot primer C.

El primer grup va anar el dia 30 de maig a fer les activitats de caiac, vela i banana, mentre el segon grup estava a la platja; al següent dia, es van canviar els papers i el primer grup va anar a la platja i el segon va gaudir de les activitats de vela, caiac i inflable banana.

El caiac consistia a una activitat a l'aigua, que es feia de tres en tres. Es col•locaven al caiac, una petita piragua que portaven els alumnes amb unes pales dobles i asseguts amb les cames lleugerament flexionades. Dirigits i acompanyats per un monitor, van haver de donar la volta al far vermell.

La banana és un inflable en forma de banana, on caben sis persones. Té unes cordes per agafar-s'hi i no caure a l'aigua. Anava lligada amb una corda grossa a la llanxa que portava un monitor que dirigia cap on anar i tombava l'inflable perquè els alumnes caiguessin a l'aigua i s’ho poguessin passar d'allò més bé.

La vela era manejada pel monitor, que  els ensenyava als alumnes a canviar la vela de lloc. Anaven pel mar i a més descansaven, ja que era l'activitat més relaxant de les tres que havien de fer.

 

D’altra banda, quan van anar a la platja, van fer el crèdit de l'assignatura de Llengua catalana i Ciències naturals. A Llengua catalana, havien d'escriure o dibuixar tot el que veien, oloraven, escoltaven i tocaven, utilitzant tots els sentits de cada alumne.

A l'assignatura de Ciències naturals, els van donar un foli on havien de dir el que havien trobat, que normalment eren plantes, algun animal com ara el calamar, i poca cosa més, i escriure-hi el seu gènere i família.

 

A la majoria dels alumnes, els va agradar molt l'excursió, ja que mai abans havien fet una sortida d'aquest tipus. El que més els va divertir va ser la banana perquè jugaven a veure qui aguantava més damunt i queien a l'aigua i així es divertien tots junts. El que menys els va agradar va ser la vela perquè els va semblar bastant avorrit, ja que només havien de moure una corda per canviar-la de lloc.

Un cop van haver assistit a les anteriors excursions, es van posar a fer el crèdit de síntesi que els tocava. Consistia a fer un treball per a cada assignatura, tots relacionats amb la mar. Per exemple, a l'assignatura de Llengua castellana van haver de fer una descripció del port, els aiguamolls, la Torre del telègraf, del Pi rodó i de la Torre del port de Cambrils. A l'assignatura de Llengua anglesa, havien de traduir un vocabulari al català i definir el concepte en anglès. A més, havien de dibuixar una vela i posar-hi cada part del vaixell.

2n

d'ESO

Els alumnes de segon d'ESO van marxar de colònies als Pirineus (Pallars Sobirà) des del dia 30 de maig al 3 d'abril, amb els professors Oscar Borràs, Montse Esquerda i Cèlia Llurba.

 

En aquesta excursió es van realitzar diferents activitats per conèixer la natura. El primer dia van anar al Parc Nacional d'Aigüestortes; el segon dia, van anar a l'estany de Sant Maurici; el tercer dia van anar al poble d'Esterri d'Àneu a veure l'església; el quart dia, van visitar una casa del segle XIX i, l'últim dia, van anar a veure un bosc per explorar la natura i veure quants anys tenien els arbres.

3r d'ESO

El crèdit de tercer d'ESO va consistir a fer un trivial amb unes vint preguntes aproximadament de cada assignatura que havien de preparar els alumnes. Hi havia cartolines de diferents colors, taronja, blau, verd, blanc i groc, i havien de repartir les assignatures en aquells colors.

 

Les preguntes estaven relacionades amb tot el temari que havien fet durant tot l'any i cada membre de l'equip base havia de preparar cinc preguntes de cada assignatura. Van retallar cartolines i elaborar preguntes de múltiples opcions (a,b,c) o de resposta directa. Abans de passar a net les preguntes i respostes a la cartolina ho van haver d'ensenyar al professor de cada matèria i, un cop donat el vistiplau, era opcional plastificar les targetes perquè quedés tot més polit.

 

El que més treball els va donar va ser el fet de crear un taulell, on les fitxes de cada jugador poguessin avançar i arribar al final per poder guanyar. El taulell el podien fer de diverses maneres, amb cartolina o fusta. Havien de fer caselles per poder avançar i pintar-ho tot dels colors dels "formatgets" i el dau per poder jugar al trivial al seu tribunal. Aquests formatgets, fitxes i el dau, van fer-les de la manera que van voler. Uns grups amb fang, altres amb plastilina, també amb cartolina o amb un altre tipus de material resistent.

 

El joc consistia a aconseguir el nombre més gran de formatgets contestant correctament a cada pregunta de cada categoria per poder guanyar. Va ser una manera molt divertida per poder repassar moltes coses que havien après durant tot el curs.

 

A l'hora dels tribunals, van fer una petita demostració de com jugaven al joc que havien preparat, per això anaven responent unes quantes preguntes perquè els professors poguessin avaluar que les preguntes estiguessin respostes.

4t d'ESO

El crèdit de 4t d'ESO consistia en un treball de recerca fet en grup, relacionat amb l'aigua. Al principi, els professors van repartir tots els tipus d'aigua (neu, granís, pluja...) entre tots els equips base del curs.

 

Hi havia dotze subtemes (fauna, flora, literatura, art...), els quals s'havien de repartir entre els membres de cada equip base. Un cop repartits, cada grup compost per quatre persones, havia de crear un bloc anomenat "Els noms de l'aigua". Havien de fer una presentació del grup explicant el que farien en aquell bloc.

 

Els altres dies van haver de crear dues entrades per dia, una objectiva i una altra creativa (vídeos, un PowerPoint...). A cada entrada s'havia de tractar un dels subtemes dels noms de l'aigua que els havien repartit, buscar molta informació i fer un bon treball a fons per reelaborar-la.

Havien de fer vuit entrades per persona, és a dir, el bloc havia de tenir trenta-dues entrades.

 

Les entrades teòriques eren corregides pels professors a última hora del dia, de dues a tres, i totes les entrades creatives les van haver de presentar el dia dels tribunals, el 10 de juny.

bottom of page