top of page

Impulsem la robòtica

Tecno Frau

2015-2016

Febrer 2016. Per Héctor Ferrer i Valetina Morales. Fotografies d'Adela López i Cèlia Llurba.

 

El dissabte dia 6 de febrer es va celebrar al CosmoCaixa de Barcelona la Trobada de Projectes de Tecnologies creatives i robòtica. Aquest esdeveniment va ser l’últim acte d’un programa d’aprenentatge col·laboratiu, dissenyat per a centres escolars que incorporen en l’ensenyament de la Tecnologia les tendències emergents i els nous models d’aprenentatge basats en projectes i experiments. S’hi van trobar alumnes d’instituts de tot Catalunya, que disposaven d’un espai propi per mostrar els seus projectes, per tal de donar a conèixer i compartir les noves maneres d’apropar-se a la tecnologia. Cada projecte anava acompanyat d’un pòster que informava del funcionament del projecte, amb fotografies del procés i un codi QR enllaçat a un vídeo explicatiu de tot el treball.

 

Els alumnes de quart d’ESO i algun de primer de batxillerat, de l’itinerari tecnològic, que també es van apuntar a la trobada, van sortir de l’institut cap a Barcelona a dos quarts de vuit, i van tornar-hi a dos quarts de cinc. Van anar acompanyats de les professores de Tecnologia Cèlia Llurba i Adela López, a més d’alguns pares i mares d’alumnes.

 

Van arribar al museu a dos quarts de deu i van anar a buscar les entrades. Tot seguit, van anar a la planta 5, on es trobaven les taules 54 i 55, que eren les que els corresponien per exposar els seus treballs. Van començar a muntar tots els projectes i entre ells es van anar turnant per anar a veure la resta de projectes que hi havia a la mateixa planta.

 

Alguns dels alumnes van fer de jurat d’altres treballs. Si els agradaven o els veien útils, els donaven punts, mitjançant adhesius que enganxaven al pòster que prèviament cada centre havia de portar imprès i plastificat. N’hi havia de tres tipus: els de color vermell eren els que donaven els alumnes, els de color groc els posaven els professors, i els blaus, els organitzadors de l’esdeveniment.

Els alumnes del nostre institut van presentar quatre projectes. Lara Grau i Sandra Martínez van fer El tigre de Bengala blanc, que es movia i a més tenia un display que enviava missatges. Philip Mazein i Pedro Luis van construir el Wall·e, que es movia i se li il·luminaven els ulls. Alba Barriga i Cristina Balañà van crear el Gira energia, un girasol que es movia segons la direcció de la llum que incidia sobre ell. Finalment, Albert de la Cruz i Lucas Martínez van fer Pepe, el robot pacífic, un robot que tenia un sensor ultrasons i, en detectar un obstacle, girava cap a una altra direcció.

 

Sandra Martínez va tenir l’experiència de ser jurat i valorar els altres projectes. Va anar amb dos alumnes d’altres centres a puntuar projectes com ara, entre d’altres, un cinturó amb sensors per als cecs, que si t’apropaves xiulava; un estadi enorme amb cotxes controlats amb els mòbils, o un aerolliscador que s’elevava quan el ficaves al terra i engegaves els ventiladors.

 

Hi havia la possibilitat d’exposar a l’escenari el projecte personal, i un alumne del nostre centre, Marc Rodríguez, de primer de batxillerat, es va animar a fer-ho. Va portar el MeteoRob, un robot intel·ligent que, a part de moure’s, captava dades ambientals com la temperatura i les passava a un document quan estava connectat a la xarxa.

 

Tothom va considerar que l’exposició havia estat un èxit. El Gira energia i el Pepe van obtenir 2 punts; El tigre de Bengala 1 i el Wall-e, 3. A més, s’ho van passar molt bé, ja que van poder conèixer gent d’altres centres amb les mateixes ganes que ells de fer projectes i van poder gaudir d’altres que no coneixien i, per tant, van poder aprendre moltes coses més.

PROJECTES

AT-AT Star Wars

Marc Jaume, Gorka Macho, Adrian Stanik i Adrian Ventajas, de 4ESO

Gira energia

Gira energia, per Alba Barriga, Cristina Balañá i Marc Canaldas, de 4ESO

MeteoRob

MeteoRob, per Marc Rodríguez García, de primer de batxillerat

El tigre de Bengala blanc

Lara Grau Baró i Sandra Martínez, de 4ESO

Pepe, el robot pacífic

Lucas Samuel Martins Brito i Albert de la Cruz, de 4ESO

Wall-e

Wall-e, per Diego Galera, Marc Navarro, Pedro Luis i Philip Mazein, de 4ESO

Please reload

Afavoreixem la creació d'aplicacions informàtiques

Alumnes de l’institut guanyen un premi i també són finalistes als App Awards 2016 

La Catalunya del segle XX. Records i vivències d'un temps passat

4 juny 2016. 

El Departament d'Ensenyament, en el marc de les actuacions del programa mSchools promogudes per la Fundació Barcelona Mobile World Capital, ha generat les propostes App Education, al voltant del disseny i creació d’apps a secundària i la plataforma Mobile History Map, activitat col·laborativa de georeferenciació del patrimoni cultural al voltant dels centres educatius, amb el repte “La Catalunya del segle XX. Records i vivències d’un temps passat”, amb l’objectiu que els alumnes recuperin i recullin documents gràfics i orals del seu entorn proper per mostrar com eren els llocs, persones, històries, la cultura, etc. al segle passat.

 

L’INS La Mar de La Frau, ha participat en les dos modalitats de concurs, al concurs App Education, i al concurs Mobile History Map.

 

Al concurs App Education, dos grups han estat finalistes, un a la categoria d'Internet de les coses, Robòtica i control de dispositius, amb l'aplicació ROVER'S i els alumnes: Pedro Abdelatif, Albert de la Cruz, Philipp Mazein i Marc Rodríguez; i l'altre a la categoria d’Aplicacions educatives amb l'aplicació MY LANGUAGE i les alumnes: Cristina Balañà, Alba Barriga, Lara Grau i Sandra Martínez.

 

Per altra banda, al concurs Mobile History Map, els alumnes Laura Carmona, Marc Navarro, Cristian Toscano i Daniel Ortiz, han guanyat el 2n premi a la categoria de Secundària amb l'aportació CAMBRILS I LA MAR, corresponent a tres punts geolocalitzats amb informació dels pescadors, les xarxes i el far de Cambrils dels anys 50. I s’han emportat una impressora 3D Plus i una visita privada a les instal·lacions de la fàbrica Cacaolat.

Tots els grups han sigut tutoritzats per la professora d’Informàtica, Cèlia Llurba.

bottom of page