top of page

Ruta de les escultures de Cambrils

Estela Falç
 
Autor: Enric Pladevall-Vila
Ubicació: Plaça del Setge, Cambrils

Commemora el Setge de Cambrils. És una falç més tancada del normal. L’autor volia representar que els cambrilencs estaven empresonats; l’obertura simbolitza l’esperança. Aquesta obra oberta de 3 tones, feta de ferro i de fusta, va ser guanyadora del 1r premi d’Escultura en Espai Públic de Cambrils 2005.

Pagesos Veremant
 
Autora: Maria Dolors Ortuño
Ubicació: Museu Agrícola de Cambrils

Aquest grup escultòric de 2002, en bronze, de Maria Dolors Ortuño, va ser encarregada per la Cooperativa Agrícola.

Representa un pagès i una pagesa veremant. per tal de recordar les feines agrìcoles a què tradicionalment es dedicava una gran part de la població de la vila. 

Nen Pescador

 

Autora: Maria Dolor Ortuño

Ubicació: Passeig del Port de Cambrils

Aquesta escultura de bronze representa un nen pescador que ven peix, amb un cistell  a la mà.

És una còpia d’una altra obra robada al 1980, que se situava a on és actualment aquest nen. Josep Mellau Gavaldà va fer donació d'aquesta rèplica, que es va instal·lar al 1998.

2014-2015

La professora Francesca Cristina, de l'itinerari artístic, ha preparat una jornada escultòrica per mostrar i explicar algunes de les escultures que es troben als carrers de Cambrils.

L'objectiu ha estat descobrir i sensibilitzar-nos amb el nostre patrimoni artístic i cultural, per tal de conèixer més a fons la història de la nostra ciutat.

El recorregut, que comença a la Plaça del Setge i acaba al Passeig Marítim, ens permet conèixer obres de diferents autors i característiques.

Cardenal Vidal i Barraquer
 
Autor: Ramon Ferran
Ubicació: Plaça de l'Església de Santa Maria, Cambrils

És una obra de 1978, feta en homenatge a Francesc Vidal i Barraquer, advocat i eclesiàstic cambrilenc. L’obra és de Ramon Ferran. És de bronze i es troba a la Plaça de l’Església de Santa Maria. L'escultura es va inaugurar amb motiu del retorn de les seves despulles.

A tota vela
 
Autor: José Ángel Merino López
Ubicació: Port de Cambrils

Aquesta obra de 2007 va guanyar la 2na edició dels premis d’Escultura en Espai Públic de Cambrils. Vol transmetre llibertat, ja que és una vela foradada sense pal i sense timó. L’obra, de 4 tones, està subjectada en dos punts. És un volum obert i està feta d’acer inoxidable.

Les dones remendadores

 

 

Autora: Maria Dolors Ortuño

Ubicació: Passeig Marítim de Cambrils

Amb aquesta escultura es vol representar una de les activitats locals més tradicionals. Són dues remendadores de xarxes assegudes en cadires de vímet adobant els forats.  Encara es poden veure al port les dones assegudes a les cadires teixint les xarxes.

El Pla de les Serenes

 

Autor: David Gallau

Ubicació: Passeigdel Port de Cambrils

Aquest conjunt de David Gallau commemora el centenari de l’any de la desgràcia. Al 1911 un temporal va ocasionar la mort de més de 150 pescadors, alguns d’ells de Cambrils. Hi ha tres ànimes venent peix; dos sirenes, que simbolitzen la bonança i la tempesta; la lluna i el sol. El nen assegut representa la innocència. Feta d’acer cor-ten, ceràmica i acer inoxidable.

Maria Dolors Ortuño

 

L’escultora cambrilenca és l’autora de Pagesos veremant, El nen pescador i Dones remendadores, tres obres que vam trobar en la ruta de les escultures. Vam visitar el seu taller i vam conèixer algunes de les seves creacions.

Confessa que la inspiració no li ve si està aturada, però que moltes vegades, quan ja està en marxa, les idees li van apareixent una darrere l’altra. Pot tardar entre set i vuit mesos en fer, tranquil•lament, una escultura de bronze, que consti de dues persones i els complements. Li agrada més treballar sobre pedra que no pas sobre fusta. Va començar amb figures surrealistes, però, més tard, va fer figures realistes, sobretot figures humanes, ja que el cos, diu, “parla per ell mateix”.

Totes les obres tenen alguna cosa d’ella mateixa. La primera escultura que va fer va ser Les remendadores, on la remendadora major és la seva mare. La segona escultura va ser Pagesos veremant, on va representar el seu pare.

Li desagraden els actes de vandalisme sobre qualsevol obra artística, no tant per ella com per la gent que ho valora. Se’n recorda que fa molts anys va trobar una guixada rosa a Dones remendadores i no va poder evitar agafar cotó amb alcohol i rentar-les. “No costa gens treure una guixada, però encara costa menys no guixar”.

Vídeo de l'itinerari

Per Andrés Montoya i Laia Homdedeu. Mapa i itinerari de Francesca Cristina. Fotografies d’Isabel Castro

bottom of page