top of page

Lectura pluridisciplinària

2015-2016

Els silencis de la Boca de la MIna

Els silencis de La Boca de la Mina és una novel·la realista que tracta sobre la història i l'adolescència d'una persona que va quedar ferida emocionalment en acabar la Guerra civil, per ser del bàndol dels perdedors.

Pere Gabriel, el fill d'una família obrera, creix en un temps de revoltes, lluites polítiques i socials, també coneix la pobresa i treballa des de ben petit.

La Guerra civil l'obliga a enfrontar-se amb una vida molt dura, però plena d'il·lusions, curiositat i tendresa. La derrota el converteix en un adolescent amb la família trencada i en una víctima innocent de la repressió dels vencedors. Sobretot, li trenca les esperances de futur i li imposa un silenci que amagarà un secret íntim que no revelarà fins a la vellesa, quan una jove advocada, que investiga per recuperar la memòria històrica, fa sortir a la llum el seu cas.

Pere Gabriel, ara ja un avi, aconsegueix finalment trencar el silenci.

Passeig de La Boca de la Mina

Passeig de La Boca de la Mina

Passeig de La Boca de la Mina

Passeig de La Boca de la Mina

Passeig de La Boca de la Mina

Passeig de La Boca de la Mina

Institut Pere Mata

Institut Pere Mata

Institut Pere Mata

Institut Pere Mata

Centre Gaudí

Centre Gaudí

Centre Gaudí

Centre Gaudí

Centre Gaudí

Centre Gaudí

Gener 2016. Per Ariadna García i Valentina Morales. Fotografies d'Estefania Rius.

 

El divendres dia 22 de gener els alumnes de tercer d’ESO, junt amb els professors Rodrigo Royo, Estefania Rius i Ester Salas, van sortir de l’institut a dos quarts de nou cap a Reus per fer la ruta literària de Els silencis de La Boca de la Mina, ja que havien llegit el llibre del mateix nom, obra d’Andreu Sotorra. L'activitat va estar inclosa dins del Pla de lectura del centre, coordinat per la professora de Llengua catalana Estefania Rius.

L’itinerari va consistir a visitar l’institut Pere Mata, el Centre Gaudí i el passeig de La Boca de la Mina.

 

Janina Bonastre i Víctor Fernández, alumnes de tercer d’ESO, ens van explicar que van recórrer els llocs on transcorria la novel·la.

En primer lloc, van anar al passeig de La Boca de la Mina, i van caminar fins arribar a la mina d’aigua. Allí s’hi van aturar per visitar antigues fàbriques, fetes de pedra, que havien funcionat fa temps, i es va explicar com funcionava la societat del moment incidint en les dues classes socials d’amos i treballadors, i després van tenir temps per esmorzar.

Després, van anar caminant , ja que no quedava molt lluny del passeig, fins a l’Institut Pere Mata per veure la part modernista. L’edifici va ser obra de l’arquitecte modernista, deixeble de Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, i va ser construït entre 1897 i 1912. Era semblant a una residència “luxosa”, ja que només les persones amb diners podien ocupar-lo. El lloc era important per comprendre la novel·la, ja que a la mare del protagonista la tanquen a aquest lloc per motius de salut.

Seguidament es van acostar al centre de Reus i allà van visitar més edificis modernistes i el Centre Gaudí. Aquest és l’únic centre d’interpretació de la vida i l’obra de Gaudí. Durant l`època de la novel·la va ser un lloc important d’alguns bombardejos de la guerra civil, però ara és un espai dotat amb les infraestructures més modernes i l’última tecnologia audiovisual, creat per obrir els sentits i la ment a noves experiències. Hi van visitar les quatre plantes i van veure un vídeo, per tal de completar un dossier que havien de treballar.

 

Van tornar cap al centre per poder ser-hi a les 15:00h i així ser recollits pels seus pares al centre.

bottom of page