Què fem a la revista digital de l'institut?
Maig 2017. Per Ignasi Segarra i Alejandro Rueda. Fotografíes d'Isabel Castro
La Revista escolar de l’institut es fa a la matèria Tecnologies de la informació i la comunicació, una matèria optativa de quart d’ESO, en la qual els alumnes elaboren una revista digital amb notícies, reportatges, articles i entrevistes sobre les activitats extraescolars i educatives de l’institut i sobre qualsevol esdeveniment en què estiguin implicats els diferents sectors de la comunitat educativa. La professora que s’encarrega de coordinar la revista digital del centre és la professora de Llengua castellana Isabel Castro.
En aquesta matèria hi ha alumnes de totes les classes que fan diferents itineraris, la qual cosa afavoreix que puguin treballar amb altres persones que no siguin del mateix grup. Solament poden fer questa optativa 20 alumnes, perquè cadascun ha de disposar d’un ordinador per treballar.
Les classes es realitzen sempre a l’aula d’informàtica. S’hi utilitzen els ordinadors i els mòbils, la qual cosa exigeix que hi hagi confiança total entre alumne i professor, ja que els alumnes han de realitzar el seu treball a l’ordinador de manera independent, han d’utilitzar el telèfon mòbil per gravar les entrevistes i han de fer fotografies.
La professora Isabel Castro s’encarrega de gestionar els temes que van sortint al llarg del curs i de recollir i organitzar les fotografies, però els alumnes han de ser molt responsables perquè freqüentment han de sortir de classe tot sols per poder realitzar els articles, per recollir informació i posar-se d’acord amb els professors per entrevistar-los.
Els alumnes escriuen els seus articles sobre els diferents esdeveniments que van sorgint al llarg del curs, i també proposen alguns temes que consideren interessants per conèixer la realitat de l’institut.
La correcció dels articles la fa Isabel Castro, que és qui dóna el vistiplau als textos, però, a més, hi ha una correcció final d’estil que fa Estefania Rius, coordinadora LIC (Llengua i interculturalitat) i professora de Llengua catalana.
Encara hi ha una professora més implicada, Cori Fernández, que assisteix a una hora de classe a la setmana i gestiona el treball dels alumnes de l’aula USEE que participen en la revista
Al primer trimestre, en primer lloc, es van organitzar els grups de dos i tres alumnes per elaborar els articles. Després, cada grup va aprendre a utilitzar el programa Wix, que és el programa digital amb el qual s’elabora la revista, i va elaborar una revista sobre un tema lliure. Aquest treball els va portat molt de temps, perquè era la primera vegada que utilitzaven aquesta eina digital i també desconeixien com es feien els textos periodístics.
Aquest primer treball es va avaluar amb 5 punts i d’aquesta manera va ser molt fàcil aprovar, però això nomes va ser útil en el primer trimestre, ja que en el segon i en el tercer van haver d’anar més ràpid amb els treballs perquè normalment per aprovar o treure bona nota van haver de realitzar molts articles.
Aquesta optativa desperta molta curiositat als alumnes de la revista, ja que és una manera de conèixer aspectes importants de les activitats del centre, dels professors i dels alumnes, del quals no s’havien adonat fins han format part de la revista.