top of page

Setmana de la ciència

2015-2016

20 novembre 2015. Per Héctor Ferrer i Paula Gutiérrez. Fotografies de Fernando Cabeza, Xavi Cubells i Pere Petrus.

Del 14 al 23 de novembre es va celebrar a Catalunya, per iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la vintena Setmana de la Ciència. Al llarg d’aquesta setmana es realitzen un munt d’activitats, com són jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics i, fins i tot, representacions teatrals.

 

L'INS La Mar de la Frau també va participar en aquest esdeveniment els dies 17, 18 i 19. Els professors del departament de Ciències de la naturalesa van organitzar diverses activitats dirigides a tots els alumnes del centre.

El dia 18 de novembre, a Catalunya, se celebra el dia de la ciència a l’escola. Amb aquest motiu, investigadors i professors universitaris acudeixen als centres educatius que ho hagin sol·licitat. El cap del departament de Ciències de la naturalesa, Pere Petrus, va portar al nostre institut a Laureano Jiménez Esteller, professor de la universitat Rovira i Virgili, qui fa fer una conferència titulada Enginyeria i química forense: la picaresca. Aquest conferenciant va mostrar els assassinats d’una manera diferent que la televisió i va explicar els diferents mètodes que hi ha per descobrir els assassins.

 

Durant dues hores els alumnes de tercer i quart d’ESO van tenir l'oportunitat d'aprendre una mica sobre què és la criminologia i de quina manera la policia investiga els casos. Per exemple, es va explicar com es pot determinar si un xec és fals a partir d’una firma. Després de la conferència, li van plantejar dubtes sobre el tema, com per exemple si pot existir el crim perfecte; sobre això el conferenciant va respondre que amb la tecnologia actual no és possible un crim perfecte.

Al llarg de la setmana, els alumnes de primer de batxillerat van anar preparant diferents experiments científics com la deshidratació del sucre, la destil·lació del vi, els focs artificials amb llana d’acer, de quina manera detectar la presència de glúcids, el globus que no explota, pintar amb la tensió superficial, l’acció de la pressió atmosfèrica en una llauna de refresc, la simulació d’un volcà, entre d’altres. En aquesta feina van ser assessorats pels professors Fernando Cabezas, Laura Calvo, Xavi Cubells i Pere Petrus, a les seves matèries de batxillerat.

 

El dia 19 de novembre, aquest alumnes van presentar aquests experiments als laboratoris de l’institut als alumnes de primer d’ESO, que van poder veure pels seus propis ulls que la ciència és una activitat interessant i divertida. Tant els alumnes de batxillerat com els de primer d’ESO van gaudir amb aquestes explicacions i van mostrar molta curiositat i interès per la ciència, aplicada de forma pràctica i recreativa.

Exposició d'experiències científiques

19 novembre 2015. Els alumnes de primer de batxillerat, de la modalitat cientìfica, van fer una exposició d'experiències científiques pels alumnes de primer d'ESO. Autor dels vídeos: Xavi Cubells.

Professors del departament de Ciències de la naturalesa.

D'esquerra a dreta: Xavi Cubells, Fernando Cabezas, Pau Gomar, Pere Petrus i Laura Calvo.

 

bottom of page