Ciències de la terra a Torredembarra
Els alumnes de primer de batxillerat que cursen la matèria de modalitat de Ciències de la terra i del medi ambient van anar a Torredembarra el dia 18 de maig amb el seu professor de Ciències de la terra, Pere Petrus, i amb la professora de Llengua castellana, Isabel Castro. Van quedar a tres quarts de nou a l’estació de Cambrils i, a dos quarts de nou més o menys, van sortir cap a Torredembarra. A més, van estar parats una bona estona entre Tarragona i Altafulla perquè va haver-hi una apedregada al tren, es van trencar els vidres d’un dels vagons i els viatgers que hi anaven van haver de canviar de lloc. Per sort, els de La Mar de la Frau viatjaven més endarrere.
Van arribar a Torredembarra ben bé a les deu del matí i van anar caminant fins al passeig marítim, on es troba un edifici de la segona dècada del segle XX, la Sociedad Industrial de Pesca. Hi van fer una parada per veure diferents aparells d’orientació i de mesura del temps. Allà els van fer marcar al mapa del dossier que portaven on estaven situats. Es van organitzar en tres grups de tres, amb una targeta groga, blava o vermella que els identificava.
Durant el recorregut per la costa d’aquesta població van visitar, en primer lloc, l’espai d’interès natural Els Muntanyans i els Salats i, a continuació, van resseguir la línia de la platja fins a la Roca Foradada i el Rec de Sant Joan, que són unes formacions rocoses d’un antic penya-segat al qual arribava el mar abans de construir-hi el port.
Abans de recórrer les dunes per unes passarel·les, Pere Petrus els va explicar diversos aspectes relacionats amb aquest espai protegit, com la situació geogràfica, les condicions geològiques, els factors que intervenen en un modelat litoral i les diferents estratègies adaptatives de la flora d’aquesta zona.
Hi van veure la vegetació i alguns animals que el professor Pere Petrus els anava identificant. Després d’agafar mostres de les dunes i reredunes per després examinar-les a classe, van participar en una gimcana, en la qual havien de superar proves de diferent dificultat, com buscar determinades plantes, identificar petxines o fotografiar rètols de carrers, per tal d’aconseguir punts que donarien el grup guanyador de la gimcana.
Els va impressionar la diversitat d’estratègies adaptatives dels vegetals per poder viure i sobreviure en un ambient sorrenc, salí i ventós.
Cristina Guinovart, alumna de Ciències de la terra, va portar la seva càmera per fer fotografies de la natura i animals. Va poder fer-ne una espectacular d’un ocell.
Més tard, es van dirigir cap a l’altre costat de la platja de Torredembarra i van anar a veure la Cova foradada, que els va agradar moltíssim. Hi van poder observar com es va modificar la línia de la costa en aquesta zona quan es va construir el port esportiu i com va augmentar de superfície la platja adjacent al port.
De la visita, els alumnes van destacar que els van sorprendre les estratègies adaptatives dels vegetals per viure i sobreviure en un ambient sorrenc, salí i ventós i que els va agradar l’edifici de la Sociedad Industrial de Pesca, que tenia un baròmetre dins i amb el qual van poder mesurar la pressió atmosfèrica.
Tot es va desenvolupar de forma molt positiva. El dia va acabar bastant bé perquè van poder fer totes les activitats previstes i van mantenir un bon ritme de treball, amb molt bona actitud i interès per les tasques proposades.
Van disposar d’una mitja hora lliure per l’esbarjo. Van agafar el tren a les dues de la tarda i van arribar a l’estació de Cambrils al voltant de tres quarts de tres.