top of page

Itineraris de 4t d'ESO

Febrer 2017. Per Miquel Depetris, Laia Guzmán i Adrià Martínez. Fotografies d'Isabel Castro i Laia Guzmán

A l'institut La Mar de la Frau, a 4t d'ESO s'ofereixen tres itineraris, el cientificotecnològic, l'humanístic i social i l'artístic. A cadascun dels itineraris s'imparteixen dues matèries d'especialitat. L'alumne triarà un dels itineraris, d'acord amb l'orientació dels estudis posteriors, encaminats al batxillerat o als cicles formatius.

A més, podrà triar una tercera matèria més transversal que s'ofereix en una franja d'optatives.

 

A l'itinerari cientificotecnològic pot triar entre fer Biologia o Tecnologia, per un costat, i Física i química o Informàtica, per l’altre. Pel que fa  a l'itinerari humanístic i social, podrà elegir entre Economia o Cultura clàssica i entre Filosofia o Emprenedoria. Pel que fa a l'itinerari artístic, s'hauran de cursar obligatòriament Visual i plàstica i Música.

Pel que fa a la tercera matèria, l'optativa, es pot triar sense dependre de la branca seleccionada. Les matèries que es poden triar són Cultura científica, Alemany, Ciències aplicades al món professional, Tecnologies de la informació i la comunicació (Revista digital), i Arts escèniques i dansa.

 

A continuació, es fa la relació de matèries i professors del curs 2016-2017.

En primer lloc, a l'itinerari cientificotecnològic imparteix Biologia al laboratori el professor Pau Gomar; el professor Fernando Cabezas fa classes al laboratori de Física i química; la professora de la matèria de Tecnologia és Adela López, que imparteix les classes a l'aula de Tecnologia; i, per últim, la Informàtica, que es fa a l'aula d'Informàtica, la fa la professora Cèlia Llurba.

En segon lloc, a l'itinerari humanístic i social, les classes d'Economia i d'Emprenedoria les fa el professor Ismael Fernández; les de Cultura clàssica, José Benedico; i, finalment, les de Filosofia, el professor Tomàs Caballero.

Per últim, a l'itinerari artístic, les classes de Visual i plàstica les imparteix Francesca Cristina, a l'aula específica de Visual i plàstica; Montse Esquerda fa Música a la seva aula de Música.

Respecte a la matèria optativa, Pau Gomar fa Cultura científica; Johnny Audí, Alemany; Laura Calvo Ciències aplicades al món professional; Tecnologies de la informació i la comunicació (Revista digital), Isabel Castro; i Arts escèniques i dansa, Estefania Rius.

Jose Benedico

Professor de Llatí, de l'itinerari humanístic

PREGUNTA. Quins arguments pots donar perquè els alumnes triïn el teu itinerari?

RESPOSTA. Si els alumnes tenen clar fer una carrera de lletres, crec que és recomanable fer Llatí. Per fer Filologia catalana, castellana, francesa..., s'ha de saber llatí.

P. Què s'ensenya a la teva matèria?

R. El programa que es demana per la selectivitat. S'han de traduir textos d'una dificultat no gaire complicada, s'estudien temes de cultura (urbanisme, edificis públics...) i de literatura llatina i grega. També s'estudien 5 ciutats romanes de la península Ibèrica i es fan exercicis de vocabulari.

P. Voldries afegir Grec a 4t d'ESO?

R. M'agradaria fer-ho. En altres instituts en fan.

Ismael Fernández

Professor d'Economia i Emprenedoria, de l'itinerari social

PREGUNTA. Què diries als alumnes perquè s'apuntin al teu itinerari?

RESPOSTA. Jo diria que l'han de triar els alumnes que pensin estudiar el batxillerat social o un cicle formatiu i els que vulguin graduar-se a Administracions i finances o Màrqueting. Si comencen ara amb l'itinerari social a 4t d'ESO, es poden fer una idea del que faran després.

P. Què ensenyes a 4t d'ESO?

R. A Economia de 4t d'ESO s'estudien els conceptes bàsics del funcionament de l'economia i l'emprenedoria. S'hi intenta motivar els alumnes perquè facin la seva pròpia empresa i sempre lluitin per una meta professional.

P. A quina assignatura et decantaries entre l'Economia o l'Emprenedoria?

R. Jo crec que les dues són molt importants. Una necessita l'altra. L'emprenedoria ens ajudarà a muntar un negoci, però per això haurem de tenir idea del que és l'economia i el seu funcionament.

Fernando Cabezas

Professor de Física, de l'itinerari científic

PREGUNTA. Què diries als alumnes perquè s'apuntin al teu itinerari?

RESPOSTA. L'han de fer els que estiguin interessats a fer una carrera tècnica o científica. També la necessitaran els que vulguin fer un mòdul de formació professional.

P. Què expliques a les teves classes?

R. El temari corresponent a la Física de quart té relació amb la cinemàtica, la dinàmica, l'energia, l'electricitat i l'òptica, la gravitació, el moviment ondulatori, l'electromagnetisme, la física nuclear i la física molar.

P. T'agrada el que fas?

R. Sí, m'agrada.

P. Què agrada més a la gent, la Física o la Química?

R. No ho sé, perquè cadascú té els seus interessos, però a mi m'agraden les dues per igual.

Adela López

Professora de Tecnologia, de l'itinerari tecnològic

PREGUNTA. Què fas al teu itinerari?

RESPOSTA. L'optativa està enfocada a impulsar a l'aula la robòtica, les tecnologies creatives. És un projecte del departament d'ensenyament que intenta fomentar, a partir de la robòtica, el pensament creatiu, i que els alumnes es familiaritzin amb les noves tecnologies, al primer quadrimestre es fa tot de robòtica, i al segon quadrimestre, el currículum normal de l'assignatura.

P. Què és el que agrada més als alumnes?

R. El que els agrada més solen ser els tallers de robòtica, perquè són classes diferents, sense llibre ni explicacions sense pissarra...

P. Trobes un futur a aquest itinerari?

R. Li trobo futur per la gent que vulgui fer estudis tecnològics i estudis relacionats amb enginyeria, amb informàtica o amb processos industrials, perquè és una manera de començar a pensar com solucionar problemes.

Montse Esquerda

Professora de Música de l'itinerari artístic

PREGUNTA. Què diries als alumnes de 3r d'ESO perquè s'apuntin al teu itinerari?

RESPOSTA. Jo diria a tothom que agafi el que realment vol fer, no perquè tingui més sortida o menys, perquè es guanyin més o menys diners. Has de fer el que a tu t'agradi.

P. Trobes que l'itinerari, com diuen molts, és més fàcil?

R. No. És diferent. Potser no tens tantes activitats o tanta matèria per fer, però has de dedicar almenys una hora diària a repassar els textos, les cançons o les coreografies.

P. Què trobes que agrada més als alumnes?

R. A cadascú els agraden coses diferents. Per exemple, a alguns els agrada ballar, a altres cantar, però també hi ha alguns que ho passen malament damunt d'un escenari.

Please reload

bottom of page