top of page

Activitats de tecnologia a 1r i 2n d'ESO

Abril 2017. Per Andrea Gaviria. Fotografies de Sílvia Castells

La professora de Tecnologia Sílvia Castells va fer un projecte a primer d'ESO i un altre a segon. A primer, van treballar la fusta fent un tan-gram-, que és un joc xinès semblant a un trencaclosques.

El procés va consistir, en primer lloc, a tallar les peces i pintar-les; després, van fer una capsa per guardar-les, i, finalment, van realitzar les figures del trencaclosques. Els materials utilitzats van ser fusta, fullola i una serreta de mercaderia. També van utilitzar paper de vidre i llimes per polir la fusta. Els alumnes van portar els materials, que van suposar una despesa d'uns cinc euros, ja que van haver de comprar la fullola i el recanvi de les serretes. La resta del material i les eines ja hi eren a l'aula.

L'objectiu de construir aquest tan-gram va ser que els alumnes assoleixin el mètode de treball de la tecnologia i que aprenguessin i experimentessin el fet de treballar amb fusta. El temps de procés va ser d'unes sis setmanes, ja que fer la capsa va ser bastant entretingut i laboriós.

El procediment inicial, com a tots els projectes tecnològics, va ser fer el disseny. Primer, van pensar els materials que haurien d'utilitzar i com ho dissenyarien. La part més laboriosa i difícil del treball, va ser treballar amb la serreta de mercaderia, ja que van haver de fer encaixos i, sovint, els hi va costar serrar o, fins i tot, els van trencar amb molta facilitat. Però cada alumne té les seves habilitats i d'això va dependre que li costés més o menys aquesta fase del treball.

Després, va venir la part de construcció, a on els van sorgir dificultats que van haver d'aprendre a resoldre-les. Finalment, es va fer l'avaluació per veure que tot estava correcte i ben ajustat. 

A segon de l'ESO es treballa l'electricitat, llavors van construir unes llampades per la tauleta de nit de casa.

Van dissenyar l'estructura al seu gust i després van fer la connexió elèctrica i hi van ficar la bombeta i l'interruptor. Els materials utilitzats, ja que l'estructura la poden fer com volen, els van portar de casa seva, prioritzant els materials reciclats. La part elèctrica va anar a càrrec de l'institut. El temps de procés va ser d'unes 5-6 setmanes.

Els objectius principals van ser que poguessin practicar un circuit elèctric i desenvolupessin la imaginació, que és molt important. La part que més els va costar va variar molt, ja que va dependre de la dificultat que hi havien ficat a la construcció de les llampades. La que menys va variar molt segons la persona, perquè hi ha gent que la part de disseny la té molt clara però n'hi ha d'altra que tarda menys en construir el circuit elèctric i que després hi dedica molt en la part de disseny. Depèn de la persona i de les seves habilitats.

bottom of page