top of page

Projecte per canviar la mentalitat sobre la Filosofia

Tomás Caballero: "L'estudi de la filosofia podria ajudar, fins i tot, a l’ensenyament i l'estudi de les ciències i de les humanitats."

Maig 2017. Per Laia Guzmán i Adrià Martínez. Fotografia d'Isabel Castro

Filosofia és una optativa de 4t d'ESO que cursen Natàlia Arroyo, Carmen Grama, Adrià Hernández, Martí Juncosa i André Llobet. El seu professor, Tomàs Caballero i els alumnes d'aquesta matèria volen canviar la mentalitat sobre la matèria i pretenen engegar un projecte perquè es vegi la importància d'aquesta assignatura, ja que consideren que la filosofia és una de les especialitats amb més importància dins del sistema educatiu. Encara que sembla que ara la volen treure de batxillerat, ells opinen que s'hauria de treballar, fins i tot, a l'educació secundària.

 

L'alumna Carmen Grama explica que és un projecte sorpresa, pel qual necessitaran la col·laboració d'alumnes del nostre institut. Faran dues preguntes sobre cinc temes diferents de filosofia a diferents persones de l'institut, que ja tenen seleccionades. Amb les gravacions de les reaccions de les persones entrevistades faran un vídeo.

 

Tomás Caballero, el professor responsable del projecto, va respondre les nostres preguntes.

PREGUNTA. Quina finalitat té el projecte?

RESPOSTA. Es tracta de fer algunes entrevistes a alumnes de l'institut per veure el coneixement de la gent sobre la filosofia. És una manera, també, de donar-li un ressò a la filosofia i de donar-la a conèixer en general. El projecte és fer un vídeo, amb l'edició de totes les entrevistes, per tal de donar una idea conjunta de la filosofia. Són preguntes que van des de primer d'ESO fins a segon de batxillerat, que parlen d'autors, que van des de Plató fins a autors de la filosofia contemporània.

 

P. Com va sorgir aquesta idea?

R. La idea va sorgir de la mateixa dinàmica de l'optativa. N'hem anat parlant, hem anat traient temes... Jo havia vist exemples de vídeos que havien fet en altres instituts sobre temes específics i vaig pensar que existia una possibilitat molt dinàmica de fer que els alumnes aprofundissin en els temes, a més de fer-ho visible a la resta d'alumnes.

 

P. T'agradaria continuar amb la filosofia a primer de batxillerat?

R. Sí, a mi m'agradaria quedar-me aquí. Per mi és molt important conèixer els alumnes i començar a preparar-los pel que vulguin fer en un futur. M'agradaria molt que els alumnes que fan l'optativa de quart ho continuessin fent a primer de batxillerat per aprofundir una mica més en els temes amb ells, i que ho fessin altres persones que he conegut a l'Alternativa de quart d'ESO. També voldria veure la gent de primer de batxillerat a segon perquè seria perfecte per conduir-los a la selectivitat.

 

P. Què es fa a les classes de Filosofia?

R. Hem fet un projecte també experimental, que va consistir a relacionar el cinema i la filosofia. Hem seleccionat pel·lícules de ficció i documentals que tenien un component filosòfic molt important i, a partir d'aquest tema, hem posat en comú les teories que surten al llibre de text de Filosofia amb les que surten a les pel·lícules. Per exemple, hem vist pel·lícules que tenien relacions amb l'ànima humana, com Blade Runner (1982), de Ridley Scott; Siete almas (2008), de Gabriele Muccino; Retrat d'una obsessió (2007) d'Steven Shainberg. Els alumnes feien, com a part pràctica de l’assignatura, una presentació de la pel·lícula i una exposició del corresponent tema de filosofia. Ha estat molt interessant.

 

P. Per què creus que hi ha tan poca gent que fa Filosofia?

R. Suposo que és una matèria poc coneguda que, a vegades, s'associa amb l'Alternativa a la religió, cosa que no és del tot correcta, perquè és una matèria que té altres possibilitats. Podria ajudar, fins i tot, a l’ensenyament i l'estudi de les ciències i de les humanitats. És poc coneguda i, potser no sembla tenir tanta importància en un primer moment, però finalment veus la importància pedagògica i acadèmica que té com a assignatura.

 

P. En què us heu basat per seleccionar els alumnes que participaran en les entrevistes?

R. Hem mirat una mica de tot. No necessàriament havien de ser alumnes que tinguessin bones notes o propers a les matèries d’humanitats. Hem triat persones de tot tipus, representatives del centre, però sobretot que tinguessin afinitat amb la filosofia.

 

P. Quan vau començar amb el projecte?

R. Fa ja uns mesos.

 

P. Quan teniu pensat exposar el projecte?

R. M'agradaria fer-ho després del viatge de final de curs de 4t d’ESO.

bottom of page